Ilısu Barajı'na 3 ünite rotor indirildi

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı devam eden Ilısu Barajı'na 3 ünite rotor başarılı bir şekilde indirildi.

Haberler 17.09.2017 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Projesi 16. Bölge Müdürlüü tarafndan 6 üniteden oluan ve her bir ünitesi 200 MW olan toplamda 1200 MW kurulu güce sahip Ilsu Baraj ve HES inaatndaki santral binas ünite 3teki elektromekanik montaj iinde en önemli aamaya gelindi. 460 ton arlnda ve 8 bin 150 milimetre çapndaki rotor, her biri 250 ton kapasiteli iki adet santral binas ana vinci yardmyla baarl bir ekilde indirildi.

3 ÜNTE ROTOR

Türkiyenin 100 yllk vizyonu içerisinde yer alan ve dünyann en büyük su yaplarndan biri olan, ayn zamanda GAP projesinin iki ayandan biri olan Ilsu Baraj ön yüzü beton kapl kaya dolgu tipinde olup, temelden yükseklii 135 metre olarak ina edildi. Bin 200 MW kurulu güce sahip olan Ilsu Barajnn ylda ortalama 4.12 milyar kWh enerji üretecei bildirildi. Gövde dolgusunun 23,5 milyon metreküplük ksm ile ön yüz betonuna ait toplam 105 bin metreküp betonunun tamamland ve barajn toplam fiziki gerçeklemesinin yüzde 96ya ulat belirtildi.

ELEKTRK ENERJS

Ilsu Baraj ve HES ile sadece elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine ylda 1,4 milyar TL katk salanacan belirten yetkililer, Ilsu Barajnn enerji alannda ülke ekonomisine salayaca katk ile birlikte bölge insanmzn refah düzeyini yükselterek hayat tarzn, yaam kalitesini deitirecektir. Proje bölgedeki isizlik sorununa da çare olacak, 4 bin kiiye istihdam alan, aileleri ile birlikte 28 bin kiiye geçim kayna salanacaktr. Bu projenin enerjiye yönelik bir proje olmasnn yan sra bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal alanda gelimesinde de çok ciddi katklar salayacaktr. Ilsu Baraj GAPn can damar olup, ayn zamanda Cizre Barajnn yapmna imkan salayacak, böylece Ilsu ve Cizre barajlar tamamlandnda 662 bin dekar arazi sulamaya açlacaktr. Proje ile bölgenin tarm sektöründe balkçlk, seraclk, badem yetitiriciliinde gelimeler göstereceini ve ayn zamanda bölgenin turizm alannda hak ettii yeri alarak Hasankeyf ile turizm sektöründe istihdam alannda 39 kat art yaparak yllk 83 kat ekonomik katk salayacaktr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git