Ilısu devreye giriyor!

DSİ Genel Müdürü Murat Acu: "Ilısu Barajı ve HES, ürettiği enerji ile ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacak" dedi.

Haberler 26.05.2018 - 13:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürü Murat Acu, Ilsu Baraj ve HES, ürettii enerji ile ülke ekonomisine yllk 1,5 milyar lira katk salayacak. dedi.

Mardin ve rnak il snrlar arasnda Dicle Nehri üzerinde yaplan ve ina sürecinde birçok kez PKKl teröristlerin hedefi olan ve saldrlara maruz kalan Ilsu Baraj ve HESte önümüzdeki ay su tutulmaya balanacak.

Ylda üretecei elektrik enerjisiyle ülke ekonomisine yllk 1,5 milyar lira gelir salayacak olan Ilsu Baraj ve HES, Türkiyenin ikinci büyük baraj olarak yerini alacak.

DS Genel Müdürü Acu, Ilsu Barajnn 24 milyon metreküp dolgu hacmi bakmndan ön yüzü beton kapl kaya dolgu hacmiyle dünyada birinci olduunu söyledi.

Ilsu Barajnn kurulu güç bakmndan Türkiyenin 4üncü büyük baraj olduunu anlatan Acu, Bu proje bir bütün projedir, salt baraj bitti suyu tutuyoruz demekle olacak bir proje deil. Ön yüzü beton dolgu baraj bu hacmiyle ki 24 milyon metreküp dolgu hacmi var, kendi ön yüzü beton kapl kaya dolgu hacmiyle dünyada birinci olan bir barajdr. dedi.

Yllk enerji üretimi 4 milyar 120 milyon kilowatt saat

Temelden 135 metre yükseklikteki Ilsu Baraj ve HESte 6 türbin bulunduunu bildiren Acu, barajn kurulu gücünün bin 200 megawatt, yllk enerji üretiminin ise 4 milyar 120 milyon kilowatt saat olduunu aktard.

Acu, öyle devam etti:

Ilsu Baraj ve HES, ürettii enerji ile ülke ekonomisine yllk 1,5 milyar lira katk salayacak. 6 türbinimiz var. Her biri 200 megawat üretim yapyor. Toplamda bin 200 megawat üretim yapacak. Bu da yllk 1,5 milyar lira gelir art salyor. 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. 4 milyar 120 milyon kilovatsaat ne anlama geliyor; bizim hidrolik olarak ürettiimiz enerjinin yüzde 4ünü buradan salayacaz. Hidrolik enerji yerli, da baml olmayan bir enerji. Kendini yenileyebilen bir enerji olduu için önemli, o yüzden bu projemiz önemli.

Barajn inaat maliyetinin 1,5 milyar avro olduunu kaydeden Acu, çok ksa sürede kendini telafi ediyor, amorti ediyor. diye konutu.

Batman Ziraat Odas Bakan Nizamettin Aydi de barajn daha çok enerji amaçl olduunu, bu nedenle çiftçilerin elektrik sknts yaamayacaklarn söyledi.

Barajlarn önemli yatrmlar olduunu vurgulayan Aydi, öyle konutu:

Haziran aynda su tutulmaya balanacak ve bir yl içerisinde etkisini gösterecek. Barajn bölgemize faydas çok olacak, o yüzden baraj önemsiyoruz. çiftçilerimiz elektrikten çok daha fazla yararlanacaktr. Ayrca topraklarn da vatandalarmz sulayacaktr. Bu yüzden de çiftçilerimize art bir katks olacaktr. Bu yatrm kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz için çok önemlidir. Dolaysyla barajlarn hepimize katks olacaktr.

Ana Sayfaya Git