Ilısuda Enerji Üritimi!

DSİ Genel Müdürlüğünce yürütülen projede son ünite de enerji üretimi için hazır hale getirildi

Haberler 14.01.2018 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) vizyonu olan Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) inaatnda önemli bir safha daha tamamland.

Orman ve Su leri Bakanlndan yaplan açklamaya göre, 6 üniteden oluan, her bir ünitesi 200 megavat olmak üzere toplam bin 200 megavat kurulu güce sahip Ilsu Baraj ve HES inaat santral binasnda son üniteye ait 40 ton arla sahip 4,2 metre çapndaki çark, baarl bir ekilde yerine indirildi. Bu ilemle 6. ünite de enerji üretimi için hazr hale getirildi.

Ön yüzü beton kapl kaya dolgu barajlar kategorisinde, gövde hacmi ve kret uzunluu bakmndan dünyann en büyük baraj olan Ilsu Barajnda, menba ve mansap parapet beton imalat ve kül dolgu imalatlarna devam ediliyor.

- 1 milyon 200 bin dekar zirai arazi sulamaya açlacak

Devlet Su leri Genel Müdürlüünce (DS) temelden 135 metre yükseklikte ina edilen Ilsu Baraj ve HES ile ylda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretilecek.

GAPn can damar olan Ilsu Baraj, ayn zamanda Cizre Barajnn da yapmna imkan salayacak. Böylece iki baraj tamamlandnda, 1 milyon 200 bin dekar zirai arazi sulamaya açlacak.

Projenin enerji su alma yaps beton imalatnda yüzde 87 fiziki gerçekleme salanrken, dolusavak eik yapsnda kapak montaj ilerine baland ve dolusavak ünitesinde yüzde 98lik fiziki gerçekleme saland.

Toplam 6 üniteden oluan santral binasnda ünite 1 ile ünite 5 arasndaki jeneratör kat imalatlar tamamlanrken, elektromekanik ilere ise devam ediliyor. alt sahasna ait kazlar tamamlanrken alt sahas beton imalatnn da yüzde 85i bitirildi.

- Proje bölge insanmzn refah düzeyini yükseltecek

Açklamada deerlendirmesine yer verilen Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolu, Türkiyenin yüz ak projelerinden biri olan Ilsu Baraj ve HES inaatnn baarl bir ekilde devam ettiini belirtti.

Erolu, GAPn en önemli iki ayandan birini oluturan bu proje, ülkemizin vizyon projesidir. Ilsu Baraj, gerek enerji gerekse de sulama alannda ülke ekonomisine salayaca katk ile bölge insanmzn refah düzeyini de yükseltecek. Ayrca bölgedeki istihdam konusuna da büyük bir destek salayacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git