İlaçlama tehlikesi

Bilinçsiz zirai ilacı kullanımı tarım alanlarına, canlılara ve insan sağlığına ciddi zarar veriyor..

Haberler 19.04.2022 - 02:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Ziraat Mühendisleri Odas Batman ube Bakan Ebubekir Doan, bilinçsiz kullanlan zirai ilaçlarn tarm alanlarna, canllara ve insan salna ciddi zararlarnn olduunu belirterek uyarlarda bulundu.

Bilinçsiz kullanlan zirai, kimyasal ilaçlarn oluturduu tahribata dikkat çeken Doan, tarm alanlarndaki bu sorunun en aza indirilebilmesi için zirai, kimyasal ilaç kullanmnn bilinçli ve uzmanlarn kontrolünde kullanlmas gerektiini söyledi.

Yanl, bilinçsiz tarm ilac kullanmnn bata tarmsal alanlar, tarm alanlarndaki canllar olmak üzere insan sal üzerinde de pek çok zararlarnn olduuna, hastalklara neden olabildiine dikkat çeken Doan, tarm alanndaki üretimi artrabilmek için kimyasal, zirai ilaçlar kullanmann neredeyse zaruri bir hale geldiini anlatt.

Tarmsal üretimde kullanlan kimyasal veya zehirli ilaçlarn kendi aralarnda snflara ayrldn belirten Doan, Herbsit (bitki öldürücü), nsektisit (böcek ilac), Fungusit (mantar ilac) ilaçlarnn çok yaygn olarak kullanlan ilaçlar olduunu aktard.

1940 ylndan beri kimyasal ilaçlar youn bir ekilde kullanlyor

Tarmda yüzde 95 oranndan kullanlan ve en çok etkili olan zirai, kimyasal ilaçlarn tarmsal üretimde çok önemli bir bileen olduuna vurgu yapan Doan öyle devam etti:

Bu ilaçlar kaliteli ve iyi bir verim, üretim elde etmek için kaçnlmazdr. 1940 ylndan beri kimyasal ilaçlar youn bir ekilde kullanlyor. 60l yllarda, dünya nüfusunun 3 milyar olduu bir dönemde neredeyse tarmsal üretim alan sabitken bugün dünya nüfusunun 8 milyara ulat dönemde yine ayn tarm alanlarnda üretim yapyoruz. te bu tarm alanndaki birim alannda üretimi artrabilmek için kimyasal, zirai ilaçlar kullanmak neredeyse zaruri bir hale gelmi.

Kimyasal, zirai ilaçlarn çok yönlü zararlar vardr

Kimyasal, zirai ilaçlarn faydasnn yannda zararlarnn da olduuna dikkat çeken Doan, Kimyasal, zirai ilaçlarn insan, çevre sal üzerinde, ekolojide, ekosistemde çok yönlü zararlar vardr. Bunlarn birincisi ekosistemin döngüsünün zincirini oluturan canllarn yok edilmesinde rol oynayabiliyorlar. Arlarn yok edilmesinde çok büyük etken yaratyor. Arcln yapld yerlerde kimyasal ilaç kullanlmaz. çünkü arlar tamamen ölüyor ve yok oluyorlar. dedi.

Hayat zincirindeki döngüyü bozabiliyor

Zirai, kimyasal ilaçlarn bilinçli ve uzmanlarn kontrolünde kullanlmas gerektiine iaret eden Doan, unlar söyledi:

Bizim yapmamz gereken budur. çünkü biz tarmsal üretimden vazgeçemeyiz. nsanlara yeterli düzeyde gda, salkl bir beslenme için gda üretiminden vazgeçemeyiz. Biz ne yapacaz bundan sonra? Daha dikkatli, daha olumlu, olumsuz yönde en az etkili ekilde nasl yaplacaksa onu yapmamz gerekiyor. Bu ilaçlar topraa kararak yeralt sularna karyor ve bu ekilde insan vücuduna geçebiliyor. Tabi dier canllarnda ayn ekilde. Hayat zincirindeki döngüyü bozabiliyor.

Zirai ilaçlarn kullanmna yönelik kanun çkarlmaldr

Bunun önüne geçilebilmesi gerektiini belirten Doan, Havayla, suyla canllara zarar verebiliyor. Özellikle temel gdalarda insan vücuduna geçip uzun süre içerisinde kanserojen, toksit etki ve çeitli zehirlenmelere yol açabilmektedir. Zaman zaman insanlarda kalc hastalklar ortaya çkarabilmektedir. Ekolojide, insan geliiminde, corafyada çok olumsuz etkileri var. Bu ilaçlar kullanacaz ama çevreye, insan salna, ekosisteme, ekolojiye daha az zarar verebilecek ekilde uzmanlarn kontrolünde kullanlmas gerekir. Buna göre yönetmelik ve kanunlarn çkarlmas gerektii düüncesindeyim. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git