İlimizin adıyla pamuk satışı!

Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 10'unun yapıldığı Diyarbakır'da sektör temsilcileriyle yürütülen görüşmelerin ardından ticaret borsasınca, ilde üretilen pamuğun "Diyarbakır pamuğu" adıyla satışa sunulmasına karar verildi

Haberler 09.10.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda üretimi yaplan pamuk artk ilin adyla pazara sunulacak.

Türkiyenin pamuk üretiminin yüzde 10unun yapld Diyarbakrda, ticaret borsas yönetimi, sektör temsilcileriyle yürütülen görümelerin ardndan ilde üretilen pamuun Diyarbakr pamuu adyla sata sunulmasna karar verdi.

Bu çerçevede yarndan itibaren Diyarbakr Ticaret Borsasnda korbey ilemleri (alc, satc ve araclarn bulutuu, teminat yerine sözlerin geçerli olduu sistem) balayacak.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, tekstilden yaa, kozmetikten kada kadar birçok sektörde ham madde olarak kullanlan pamuun üretiminin büyük önem tadn söyledi.

Yeil, Türkiyede yllk yaklak 2 milyon 800 bin ton kütlü pamuktan 1 milyon 50 bin ton elyaf üretildiini, Diyarbakrda ise 270 bin ton pamuktan 100 bin ton elyaf üretimi yapldn bildirdi.

Diyarbakrda korbey ilemleri yaplmad için ilde üretilen pamuun Ege pamuu olarak satldna iaret eden Yeil, Sektör temsilcileriyle yaptmz görümede ilde korbey ilemlerinin yaplmas karar aldk. Ege pamuu adyla satlan ürünümüz artk borsamzda Diyarbakr pamuu olarak ilem görecek. ifadesini kulland.

Pamukta korbey ilemlerinin sadece zmir ve Adana borsalarnda yapldna dikkati çeken Yeil, öyle devam etti:

ki haftadr Diyarbakrda pamuk hasad yaplyor ancak fiyat konusunda belirsizlik yaanyor. Bu nedenle 9 Ekim çaramba gününden itibaren borsa binamzdaki salonda korbey ilemi balayacak. Borsada pamuk alc ve satclarn buluturacaz. Korbey salonundan çkacak olan Diyarbakr pamuunun fiyat, ulusal ve uluslararas pazarda referans fiyat olarak kabul edilecek. Böylelikle pamuk üreticilerimiz ve çrçr fabrikas iletmecileri fiyat belirsizlii skntsndan kurtulacak.

- thal edilecek pamuun yüzde 50si Diyarbakrda üretilecek

Yeil, Silvan Projesi kapsamnda yapm sürdürülen Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Balar, Kbrs, Karacalar ve Bulakldere barajlarnn tamamlanmasyla 2 milyon 350 bin dekar arazinin suyla buluacan, bunun yaklak 1 milyon 500 bin dönümlük ksmnda pamuk üretimi yaplacan bildirdi. Yeil, unlar kaydetti:

Bu sayede 400 bin ton elyaf üretilecek. Türkiye yllk 700-800 bin ton elyaf ithal ediliyor. Böylece ithal edilen elyafn yüzde 50sini Diyarbakr tek bana karlam olacak. 7 milyon avroya GAP Uluslararas Tarmsal Aratrma ve Eitim Merkezi bünyesinde Türkiyenin ilk uluslararas akrediteye sahip Lif Kalite Analiz Laboratuvar kuruldu. Bu sayede ürün kalitesi yükseliyor. Diyarbakrda üretilen gold cinsi pamuk dünyann en kaliteli pamuk çeitleri arasnda yer alyor.

- Maduriyet son bulacak

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneydou Anadolu Bölge Temsilcisi Mehmet Cevat Delil de pamuktaki fiyat belirsizlii nedeniyle sektör temsilcileri olarak bir araya geldiklerini ve ilde üretilen pamuun borsada Diyarbakr pamuu adyla ilem görmesi için karar aldklarn belirtti. Delil, Bu sayede çiftçi hasada balad anda sataca pamuun fiyat belli olacak. Fiyat belirsizlii dolaysyla yaad maduriyet son bulacak. Korbey ilemlerinin Diyarbakrda yaplmas üreticilerimiz için çok yararl olacak. dedi.

Ana Sayfaya Git