Ilısu açılıyor

Türkiye'nin dev yatırımı "Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES"in açılışı yapılacak

Haberler 06.11.2021 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann katlaca törenle Türkiyenin dev yatrm Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve HESin açl bugün gerçekletirilecek.

Bölgenin kalknmas, vatandan refah seviyesinin yükseltilmesi, isizliin azaltlmas için hazrlanan Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda dönemin Babakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan temeli atlan Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve HES Mardin ve rnak snrlar içerisinde Dicle Nehri üzerinde Mardinin Dargeçit ilçesinin 15 kilometre dousunda yer alyor.

Güneydou Anadolu Bölgesinde uzun vadeli bölgesel kalknma plannn temel unsuru olarak, Devlet Su leri Genel Müdürlüü tarafndan gelitirilen GAPn Dicle Nehri üzerindeki en önemli kilit projelerinden ve en büyük hidroelektrik yatrm olan baraj, Türkiyenin 100 yllk vizyonu içinde yer alyor.

Ön yüzü beton kapl kaya dolgu tipinde dolgu hacmi, kret uzunluu ve beton yüzeyi bakmndan dünyada birinci olan baraj, gövde hacmi bakmdan ülkede Atatürk Barajndan sonra ikinci, göl hacmi bakmndan Atatürk ve Keban Barajlarndan sonra üçüncü, ürettii enerji bakmndan Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarndan sonra dördüncü ve Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj ve HES olma özellii tayor.

MDYE KADAR 3,7 MLYAR KLOVATSAAT ENERJ ÜRETLD

19 Temmuz 2019da tamamlanan baraj, su tutmaya balad. lk türbinin devreye alnmas ve ilk enerji üretimi, 19 Mays 2020de Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann video konferans yoluyla katld törenle gerçekletirildi. Dier üniteler de 2020 ylnn sonuna kadar devreye alnd ve iletilmeye balanld. Barajda, imdiye kadar 3,7 milyar kilovatsaat enerji üretilerek ekonomiye 2,6 milyar lira katk sunuldu.

Ülkenin refah ve sürdürülebilir kalknmann temini açsndan önemli olan GAP kapsamnda yaplan baraj, bata Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnak olmak üzere ülkenin kalknmasna katk salad.

ÜLKE EKONOMSNE YILDA 3 MLYAR LRA KATKI

Baraj ile 1200 megavat kurulu gücü ve ylda üretecei 4,12 milyar kilovatsaat enerji ile ülke ekonomisine ylda yaklak 3 milyar lira katk sunulmas hedefleniyor.

Üretilen enerji enterkonnekte sisteme iletilerek ülkenin tamamnda kullanlyor. Bu amaçla alt sahas ina edildi.

Projenin maliyeti, baraj, kamulatrma, köy yollar rölekasyonlar, kültürel faaliyetler, ant eserlerin tanmas ve korunmas, tarihi Hasankeyf ilçesinin güçlendirilmesi ve yeniden yerleim ileriyle yaklak 20 milyar lira.

KÜLTÜREL VE SOSYAL GELM DE SALADI

Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve HESin enerji projesinin yannda kültürel ve sosyal geliimi salayacak bir yapsal dönüüm projesi olma özellii bulunuyor.

naat çalmalarnn yannda çevre, yeniden yerleim ve kültürel miras konularnda pek çok proje de hayata geçirildi. Özellikle Hasankeyf ilçesinde Bilim Komisyonu ve Kültür Varlklar Koruma Kurulu onayyla tarihi eserler baaryla tand, koruma altna alnd ve yeni yerlerine salamlatrlarak yerletirildi. Böylece eserlerin gelecek nesillere ulatrlmas salanm oldu.

Tabii kaynak ve zenginlikleri koruma, gelitirme ve gelecek nesillere daha modern bir miras brakma amacyla hizmete sunulan projede, baraja ulam yolu olarak yaplan 52 kilometrelik yol, bata Dargeçit ve Güçlükonak ilçeleri olmak üzere yöre halkna konforlu bir ulam imkan sundu ve bu bölgenin sosyal ve ekonomik geliimine katk salayarak refah seviyesini yükseltti.

Bunun yannda baraj mansabnda yaplan 250 metre uzunluundaki köprü ile Mardinin, rnak ve Siirte ulamlar çok daha ksa yoldan saland.

BARAJA 1 MLYON 200 BN SAZAN BIRAKILDI

Mardin Valisi Mahmut Demirta, baraj inaatnn 2008de baladn, ksa sürede bitirilerek peyderpey hizmete sunulduunu söyledi.

Barajn en önemli özelliinin Türkiyenin 100 yllk vizyon projeleri içerisinde yer almas ve çok ksa sürede tamamlanm olmas olduunu aktaran Demirta, Hakikaten çok büyük bir yatrm. Hem bölge insanna hem de enerji açsndan ülkemize çok ciddi bir katk salayacak. diye konutu.

Bugüne kadar baraja yaklak 1 milyon 200 bin sazan braktklarn ifade eden Demirta, özellikle bölgede yaayan vatandalarn barajla balkçlk konusunda bir atlm gerçekletireceine inandn bildirdi.

Tarm ve Orman Bakanlnn da kafes balkçlna yönelik çalmasnn bulunduunu, bunu da yakn zamanda balatacaklarn anlatan Demirta, balk üretimine yönelik yeni bir sektörün gelimesinin salanacan aktard.

Barajda su sporlarnn yaplmas için de çalmalarn sürdürüldüünü belirten Demirta, öyle devam etti:

imdiden ülkemize hayrl olmasn diliyoruz. Sayn Cumhurbakanmzn özellikle çok güzel bir sözü var. Suyu korumak ile ülkeyi korumak arasnda bir farkn olmad yönünde. Allahn izniyle suyun gücü milletin gücüyle buluacak. nallah yarn Sayn Cumhurbakanmz Dargeçit ilçesinde barajn açln gerçekletirecek. Bütün vatandalarmz açla davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git