Ilısu Barajı ekonomiye yılda 3 milyar lira katkı sağlayacak

Dünyanın en uzun ve büyük gövdesine sahip Baraj ve HES'in resmi açılışı yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapılacak

Haberler 06.11.2021 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann terifi, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin katlmyla yarn resmi açl gerçekletirilecek olan Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES), ekonomiye ylda 3 milyar lira katk salayacak.

Tarm ve Orman Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü tarafndan Dicle Nehri üzerinde, enerji üretimi amacyla yapm tamamlanan Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve HESi, kurulu güç bakmndan Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarndan sonra Türkiyenin 4üncü büyük hidroelektrik santrali konumunda olacak.

Temelden 135 metre yükseklie, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre gövde uzunluuna sahip baraj, ön yüzü beton kapl kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluu bakmndan dünyada birinci srada yer alyor. Ilsu, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Atatürk ve Keban barajlarndan sonra Türkiyenin 3üncü büyük depolama hacmine sahip bulunuyor.

3 MLYAR LRA KATKI SALAYACAK

Enerji üretimiyle ekonomiye ylda 3 milyar lira katk salayacak olan Ilsu Baraj ve HESinin ilk türbini, 19 Mays 2020de devreye alnd. Ayn yl içinde dier 5 türbinin de devreye girmesiyle tesis tam kapasite enerji üretimine balad. Cumhurbakan Erdoann terifi, Bakan Pakdemirlinin katlmyla yarn resmi açl yaplacak santral u ana kadar 3,7 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine 2,6 milyar lira katk salad.

Ilsu Projesi, baraj inaat, yeniden yerleim, tarihi ve kültürel varlklarn korunmas ve dier çalmalarla birlikte yaklak 20 milyar liraya mal oldu. Baraj tam kapasite çaltnda yllk 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecek.

Ana Sayfaya Git