"Ilısu Barajı ekonomiye yıllık 412 milyon dolarlık katkı sağlayacak"

DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, Ilısu Barajı'nın sadece enerji üretiminde ülke ekonomisine yıllık 412 milyon dolarlık katkı sağlayacağını söyledi.

Haberler 18.01.2020 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, Hasankeyfte yaplan çalmalar hakknda önemli açklamalarda bulundu.

Kösal, Baraj, nehir tabanndan 135 metre yüksekliktedir. 70,75 metreye ulat. Toplam 10,6 milyar metreküp depolama 1,640 milyar metreküpe ulat. Kurulu gücü 1200 MW, yllk enerji üretimi ise 4 milyar 120 milyon kwhtir. Vadilere ait toplam 4,1 milyon metreküp dolgu ilemleri tamamlanmtr. dedi.

Hasankeyf ilçesindeki yerinde korunan tarihi eserlerle ilgili konuan Kösal, Ilsu Baraj göl rezervuar dnda kalacak olan Yukar Hasankeyfteki eserler Ulu Camii, Osmanl Mescidi, Büyük Saray, Büyük Türbe, Küçük Saray, ç Kale Mezarl ve Türbe koruma altna alnmtr. diye konutu.

YÜZER LMAN MALATI TAMAMLANDI

Konumasnn devamnda Kösal unlar söyledi:

Dicle Vadisi ile aab Vadisi birleiminde bulunan Küçük Sarayn Ilsu Baraj gölü suyundan etkilenmemesi için yapnn oturduu, halihazrda çatla bulunan kayalk, 3 taraftan ankrajl betonarme duvar ve üzerindeki parapet duvar ile katlanarak koruma altna alnmtr. Ayrca barajn her kotunda ulamn salanabilecei yüzer liman imalat tamamlanmtr. aab Vadisinin tamam ta kaplama ile kaplanmtr. Ayrca tersip bendi ile dahlika deresi kaplamas da tamamlanmtr.

ESERLER BAARIYLA TAINMI, RESTORASYON çALIMALARI TAMAMLANMITIR

Hasankeyf Müzesi, Arkeopark yüzer liman ilerine ait kaz dolgu çalmalarnn balatldn vurgulayan Kösal, Bin 100 ton arlndaki 550 yllk Zeynel Bey Türbesi 12 Mays 2017 tarihinde 2 kilometre uzunluundaki yolda baaryla yeni yerine tanmtr. mam Abdullah Zaviyesinin Türbesi, Eyvan Ksm ve Minaresi yeni yerindeki restorasyon ve sunum ileri tamamlanmtr. Baldeken tarznda 2 adet türbe imalatlar tamamlanmtr. Mevcut türbedeki mezar tama ve defin ilemleri bitirilmitir. Orta Kap yeni yerine tanmtr. Yamaç Külliyesi koruma çalmalar tamamlanmtr. Eyyubi Camii (Kzlar Camii) yeni yerine tanm ve restorasyon ileri tamamlanmtr. Süleyman Han Caminin minaresi ta ta dökülerek yeni yerinde 132 sra tan tamam örülmütür. Ayrca ta süslemeli kap, çeme ile ara ksmndaki duvar yeni yerine tanarak yerlerine yerletirilmitir. Restorasyon çalmalar tamamlanmtr. Süleyman Han Camii ve Koç Camisinin alç süslemeleri hasar verilmeden Hasankeyf Müze Müdürlüüne tanmtr. Süleyman Han Camii ve Koç Camii mevcut yerindeki koruma çalmalar tamamlanmtr. Er-Rzk Camii ve Harim Duvarnn kalan 3 parças yeni yerine baarl bir ekilde tanmtr. Yeni yerinde restorasyon çalmalar devam etmektedir. Minarenin sökümüne, uygun hava artlarnda balanacaktr. ifadelerini kulland.

YEN HASANKEYFE 600 ALE TAINMITIR

Tanan mezarlarla ilgili de bilgi veren Kösal, 550 adet mezar tanm ve Midyat ta kaplamalar yaplmtr. Köylere ait talep edenlerin mezarlar da tanm ve Midyat ta ile kapanmtr. Yeni Hasankeyf yerleim yerinde bulunan atk su artma tesisinin eksiklikleri giderilmi olup u an için iletilmektedir. Hasankeyf ilçesinde yaplm olan 710 konutun 698 hak sahibi için kuralar 2 Nisan 2019 tarihinde çekilmitir. Yeni Hasankeyfe imdiye kadar yaklak 600 aile tanmtr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git