Ilısu Barajı'nda önemli bir aşama daha aşıldı

Jeneratör gücü bakımından Türkiye'de 3'üncü sırada yer alacak Mardin ve Şırnak il sınırları arasındaki Ilısu Barajı'nın, 6 ünitesinin ilk jeneratörünün 450 ton ağırlığına sahip parçası yerine indirildi.

Haberler 10.04.2017 - 07:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürü Murat Acu, Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santralinin (HES), Atatürk ve Karakaya barajlarndan sonra ünite bana 223 megavatlk kapasitesiyle, jeneratör gücü bakmndan Türkiyenin 3üncü büyük baraj olacan söyledi.

Barajn sahip olduu 6 ünitenin ilk jeneratörünün parças olan ve toplamda 450 ton arla sahip rotoru dün yerine indirdiklerini aktaran Acu, öyle konutu:

Ilsu Baraj ve HES projemiz ülkemizin 100 yllk vizyonu içerisinde yer alan dünyann en büyük su yaplarndan birisi olup, ayn zamanda GAP Projesinin iki ayandan birini tekil etmektedir. Ilsu Baraj dolgu hacmi bakmndan Türkiyenin 2nci büyük, kurulu güç bakmndan Türkiyenin 4üncü büyük baraj olacaktr. Ilsu Baraj bin 200 megavat kurulu gücündeki santral ile ylda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üreterek, ülke ekonomisine yllk 1,3 milyar lira katk salayacaktr.

ILISU BARAJI

Murat Acu, tamamlandnda 4 bin kiiye istihdam alan salayarak, aileleriyle birlikte 28 bin kiiye geçim kayna olacak projenin tarm ve enerjiye yönelik bir proje olmasnn yan sra bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal alanda gelimesine çok ciddi katk salayacana dikkati çekti.

Projenin hayata geçirilmesine destek veren Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana, Babakan Binali Yldrma ve Orman ve Su leri Bakan Veysel Eroluna ükranlarn sunarak emei geçenlere teekkür eden Acu, GAPn can damar olan Ilsu ile Cizre barajlar tamamlandnda, 1 milyon 2 bin dekar arazi sulamaya açlacak. Sulama ile beraber 12 kata varan gelir artlar meydana gelecek, milletimizin ve bölge insannn yüzü gülecektir. dedi.

Ana Sayfaya Git