Ilısu Barajı'ndan ekonomiye 3 ayda 375 milyon lira katkı

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız "Bu yıl barajın tüm ünitelerinin devreye alınması planlanıyor. Ilısu Barajı tamamlandığında ülke ekonomisine yılda 2,8 milyar lira katkı sağlayacak" dedi.

Haberler 21.08.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES), 3 ayda 750 milyon kilovatsaat enerji üreterek ülke ekonomisine yaklak 375 milyon lira katk salad.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünden yaplan açklamada, Dicle Nehri üzerindeki baraj ve HESin ilk türbininin 19 Maysta devreye alnd belirtildi.

Barajn kurulu gücünün 1200 megavat olduu, bu yatrmla yllk ortalama 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretilecei bildirildi.

Açklamada, Ilsunun Atatürk Barajndan sonra ülkenin ikinci büyük baraj olduu, barajn ön yüzü beton kapl kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi bakmndan dünyada ilk srada yer ald ifade edildi.

BARAJIN EKONOMYE KATKISI

Açklamada deerlendirmelerine yer verilen DS Genel Müdürü Kaya Yldz, Ilsu Barajnda imdiye kadar toplam 3 ünitenin devreye alndn ve bu ünitelerin geçici kabulünün yaplarak Elektrik Üretim Aye devredildiini belirtti.

Barajda 3 ay içinde 750 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ülke ekonomisine yaklak 375 milyon lira katk saland bilgisini veren Yldz, unlar kaydetti:

Geriye kalan dier 3 ünitede ise test çalmalar devam ediyor. Bu yl, barajn tüm ünitelerinin devreye alnmas planlanyor. Böylece Ilsu Baraj, tamamlandnda ülke ekonomisine ylda 2,8 milyar lira katk salayacak.

Ilsu Baraj ve HESin, üretecei yeil enerjiyle daha temiz ve yaanabilir bir gelecee de katk salamas bekleniyor.

Ilsu Barajnda regüle edilen ve daha sonra yaplmas hedeflenen Cizre Barajna braklan sularla, Nusaybin, Cizre, dil ve Silopi ovalarnda toplam 765 bin dekar alan modern tekniklerle sulanacak ve ylda 1 milyar 168 milyon kilovatsaat enerji üretilebilecek. Cizre Baraj tamamlandnda yllk 1 milyar liralk ilave gelir art salanacak.

Ana Sayfaya Git