İlk defa beyanname!

Geçen yıl 600 bin lirayı aşan ücret geliri elde edenler bu yıl ilk defa beyanname verecek

Haberler 23.03.2021 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen yl elde ettikleri ücret geliri 600 bin liray aanlar bu yl ilk defa beyannameye tabi olurken, söz konusu beyannamelerin 31 Marta kadar verilmesi gerekiyor.

Gelir Vergisi Kanunu uyarnca vergiden istisna edilen ödemeler dnda kalan ücretler, kesinti yoluyla gelir vergisine tabi tutuluyor. Tevkif yoluyla vergilendirilmi, tek iverenden alnan ücretler için yllk gelir vergisi beyannamesi verilmiyordu ancak Aralk 2019da yasalaan Dijital Hizmet Vergisi ile Baz Kanunlarda ve 375 Sayl Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun ile yaplan deiiklik sonucu, 2020de tek iverenden alnm ve kesinti suretiyle vergilendirilmi ücret gelirlerinin vergi tarifesinin 4üncü gelir diliminde yer alan tutar amas durumunda yllk beyannameyle beyan edilmesi gerekecek.

Bu kapsamda, tek iverenden elde edilse dahi 2020 takvim yl için 600 bin liray aan ücret gelirinin artk beyan gerekiyor. 2020 takvim yl için tek iverenden elde edilen ve brüt tutar 600 bin liray amayan ücret gelirleri ise beyan edilmeyecek.

Kesintiye tabi tutulmam ücret gelirleri için tutar ne olursa olsun yllk beyanname verilecek.

Ücret gelirlerinin yllk beyannameye dahil edilmesi halinde, beyan edilen gelir üzerinden hesaplanan vergiden, yl içinde ödenen ücret üzerinden kesilen gelir vergisinin asgari geçim indirimi düülmeden önceki tutar mahsup edilecek.

Birden fazla iverenden ücret gelirinin elde edilip edilmediinin tespitinde, ücretlinin ayn anda birden fazla yerde çalarak kazanç salamas deil, bir vergilendirme dönemi içinde birden fazla iverenin yannda çalarak ücret geliri elde etmesi esas alnacak.

Birden fazla iverenden tevkif yoluyla vergilendirilmi ücret alan ve birden sonraki iverenden aldklar brüt ücretlerin toplam 2020 takvim yl için 49 bin liray aan mükelleflerin birinci iverenden aldklar ücret gelirleri dahil, tamam için beyanda bulunmalar zorunlu olacak.

Kanunda yaplan deiiklik uyarnca, birden fazla iverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birinci iverenden aldklar ücret gelirleri de dahil, ücretleri toplamnn 2020 takvim yl için 600 bin liray amas halinde tamamnn beyan edilmesi gerekecek.

Beyannamelerde, vergi matrahnn tespitinde bildirilecek gelirlerden, hayat-ahs sigorta primleri, eitim ve salk harcamalar, engellilik indirimi, ba ve yardmlar, sponsorluk harcamalar, Cumhurbakannca balatlan yardm kampanyalarna makbuz karl yaplan balar gibi konularda indirim yaplabiliyor.

BEYANNAME SÜREC

Geçen yl elde edilen beyana tabi ücret gelirlerinin yllk gelir vergisi beyannamelerinin 31 Marta kadar verilmesi gerekiyor.

Beyannameler, Hazr Beyan Sistemi üzerinden, bal bulunulan vergi dairesine kat ortamnda ya da mali müavirler üzerinden e-Beyanname Sistemi yoluyla verilebilecek.

2020 ylnda elde edilen ücret gelirlerine ilikin verilecek yllk gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisi, bu yln mart ve temmuz aylarnda iki eit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Marta, ikinci taksitin ise 31 Temmuzun resmi tatile rastlamas nedeniyle 2 Austosa kadar ödenmesi gerekiyor.

Vergi, anlamal bankalar ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.

Ana Sayfaya Git