İlk mısır hasadı başladı

Mmısır hasadı merkeze bağlı Kocalar köyünde başladı. Çiftçiler mısırda geçen senelere göre verimin düşük olduğunu söyledi.

Haberler 05.09.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Msr hasad Batman merkeze bal Kocalar köyünde balad. Msr hasadnn ar ya ve selden dolay bu yl zarar görmesinden ve verimsiz olmasndan ikayetçi olan çiftçiler bu sene msr hasadndan memnun olmadklarn belirtti. çiftçi Osman çam, Bu yl msrda durum hiç iyi deil, geçen yl ektiimiz msrdan iyi verim alrken bu yl umduumuzu bulamadk. Ar ya ve selden dolay bu yl msrlar hep zarar gördü. Gübre, mazot ve ilaçtan da birçok eyden ikayetçiyiz. Geçen yl gübrenin tonunu 850 TL alrken bu yl iki bin 400 TLye aldk. Nereden bakarsak yüzde 300 fark var. Biz buray devlet su ilerinin kanalyla suluyoruz, geçen sene suya verdiimiz para 24 lira bu sene 50 lira. Her ey ikiye ve üçe katlanm, biz msrmz hala ayn fiyattan satyoruz. u an bizim için fazla kazanç yok bütün kazançlar tüccarlara ve fabrikalara gidiyor. Biz malmz devlete de satmyoruz. Satmak için kurutmamz lazm ama kurutamadan mecburen biçiyoruz. Bu sene hasattan hiç memnun deiliz. Zarar ediyoruz. Mesela bu tarla 40 dönüm geçen sene 80 ton biçerken bu sene 40 ton ancak biçeriz. Bizim karmzn tamam bu sene boa gitti ve zarar ediyoruz. u an biz gübreyi, tohumu, mazotu hepsini borçla aldk. Hasadmz yapp bütün paray gübreciye, mazotçuya ve ilaççya vereceiz. Bu sene hasadn kötü olmas nedeniyle sadece firmalara çaltk dedi.

Bizler anz yangnlarn istemiyoruz

Msr hasadnn ardndan yaanlan anz yangnlarndan rahatsz olan çiftçi Osman çam doada insanlarn dnda hayvanlarn da yaadn belirterek, Bu anz yangnlarna biz karyz. Burada gördüünüz harman bittikten sonra çocuklar bizden habersiz gelip buray atee veriyorlar. Bir koçan almak için buray atee veriyorlar. Biz bu duruma karyz. Bizler anz yangnlarn istemiyoruz çünkü doada insanlar, hayvanlar, burada yaayan hayvanlar var, otlak olan hayvanlar var. Anz yangnlarn yakanlarnda bizim gibi doaya saygl olmasn istiyoruz diye konutu.

çiftçi Serdar Dakuu ise biçer maliyetinin günden güne arttn belirterek, Geçen sene ve bu seneyi kyasladmzda dalar kadar fark var. Mazot fiyatnda olsun, oför fiyatnda olsun, biçerin parçalar malzemeleri fiyatnda olsun yldan yla deiiyor. Bu sene fiyatlar uçtu. Hasatta ki verim de geçen seneye göre baya dümü. Geçen sene dönümüne 2 ton 100 kilo verirken bir ton 600 ve 1 ton 100e kadar dütüü oldu. Bunun nedeni de yamurlar, gübre fiyatnda ki art geçen seneye göre fiyatlar artt için bu sene çiftçi dönümüne 25 kilo vermek zorunda kald. Bunun mazot fiyat var, mazotun fiyat geçen seneye göre baya artm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git