İmalata kredi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı' ile imalat sanayi işletmelerine ve teknoloji tabanlı start-up'lara 3 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi desteği sunduklarını belirterek, "Geçen hafta başvuru süreci tamamlanan programda değerlendirme süreci başladı" dedi.

Haberler 27.05.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Varank, Covid-19 Krizine Yant ve Dayankllk Projesi kapsamnda hazrlanan Covid-19un Krlgan Sektöre Etkileri Raporlar Tantm Toplantsna video konferans yöntemiyle katld. Bakan Varank, koronavirüsün etkilerinin hayatn her alannda hissedildiini belirterek, salgnn tüm insanlk için tehdit olduunu söyledi. Varank, Dolaysyla sorunun çözümü de küresel bir bak açsn, global i birliklerini gerekli klyor. Bakanlmz ile Birlemi Milletler Kalknma Program i birliinde uygulanan, Japon Hükümeti tarafndan finanse edilen bu çok tarafl proje, küresel salgnla mücadelede uluslararas i birliinin en güzel örneklerinden biri. Salgnn etkilerinin çok boyutlu bir yaklamla ele alnd projede, krlgan sektörlerin toparlanmasna katk salayacak çok detayl bölgesel analizler yapld. Gelitirilen bölge ve sektör bazl bu analizler politika yapm süreçlerimizde önemli bir girdi tekil edecek dedi.

KAPSAMLI DESTEKLER SALADIK

Bakan Varank, Covid-19 salgnnn sosyoekonomik hayat etkilemeye devam ettiini kaydederek, Geçtiimiz yl global üretim ve ticarette son yüzyln en sert daralmalarna ahit olduk. Dünya ekonomisi yüzde 3,3; uluslararas ticaret ise yüzde 8,5 düzeyinde geriledi. Bu süreçte Türkiye olarak salk ve ekonomi arasnda baarl bir denge kurduk. Uyguladmz etkili politikalarla ülkemizi dünya genelinden pozitif anlamda ayrtrmay baardk. Bu baarda, 19 ylda ina ettiimiz güçlü salk altyapmzn ve dinamik sanayi sektörümüzün katks büyük. Bununla birlikte, turizm ve hizmet bata olmak üzere elbette birçok alt sektör pandemiden olumsuz etkilendi. Bu etkileri hafifletmek için özellikle küçük iletmelerimize ve ihtiyaç sahibi vatandalarmza çok kapsaml destekler saladk diye konutu.

1 MLYON 385 BN ESNAFIMIZ FAYDALANACAK

Bakan Varank, Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanlnn (KOSGEB) 5 milyar bütçeli Mikro ve Küçük letmelere Hzl Destek Program ile imalat sanayi iletmelerine ve teknoloji tabanl start-uplara 3 yl geri ödemesiz ve faizsiz kredi destei sunduklarn kaydederek, unlar söyledi:

Geçen hafta bavuru süreci tamamlanan programda deerlendirme süreci balad. Kamuoyundan bu program ile ilgili eletiriler aldk, hakl eletiriler de vard. Burada iyiletirmeler yaparak daha fazla iletmenin buradan faydalanmasnn önünü açmak için çalmalarmz sürdürüyoruz. Sayn Cumhurbakanmzn açklad dier bir destek programyla da salgn sürecinde ilerine ara vermek mecburiyetinde kalan esnaflarmza hibe desteinde bulunuyoruz. Yaklak 1 milyon 385 bin esnafmz bu destekten yararlanabilecek.

25 FARKLI KIRILGAN SEKTÖRLER ANALZ RAPORU HAZIRLADIK

Bakan Varank, salgnn ksa ve uzun vadeli etkilerini analiz eden bilimsel çalmalara arlk verdiklerini belirterek, öyle konutu:

Bir yandan Covid-19un toplum ve iletmelerimiz üzerindeki akut etkilerini bertaraf ederken, dier yandan salgnn ksa ve uzun vadeli etkilerini analiz eden bilimsel çalmalara arlk veriyoruz. Salgnn henüz balangç döneminde, Covid-19un sosyal, beeri ve ekonomik etkilerine yönelik olarak TÜBTAK araclyla proje çarmz açtk. Geçtiimiz ubat aynda bu çar kapsamnda destek verdiimiz 97 projenin bulgularn iki günlük bir konferansla kamuoyu ile paylatk. Bugün tantmn yaptmz ve paydalarmzn katksyla hayata geçen Covid-19 Krizine Yant ve Dayankllk Projesi de bu anlamda attmz önemli admlardan biri. Projede, yereldeki ve bölgelerdeki aktörlerin ekonomilerinin toparlanmasna, krizlere kar dayankllklarnn artrlmasna ve kurumsal kapasitelerinin gelitirilmesine odaklandk. Özel sektörün güçlendirilmesi, gençlerin mesleki becerilerinin artrlmasnn projelerimizin temel öncelii. Bu kapsamda, ilk olarak bölgelerdeki krlgan sektörlerinin Covid-19 krizi sonras durumlarn analiz ettik, yeniden toparlanma stratejilerini deerlendirdik. Türkiye ekonomisi için kilit öneme sahip tekstil, lojistik, gda, makine ve otomotiv sektörlerinde 25 farkl krlgan sektörler analiz raporu hazrladk. ve tedarik kesintilerini önlemek için yol haritalarn da içeren bu raporlar birçok sektörel politikaya altlk oluturacak.

Ana Sayfaya Git