IMEI numaralı eşyaların ticaretine düzenleme

Mobil cihazlara ait uluslararası elektronik kimlik bilgisini gösteren numaraya haiz eşyanın ihracatı ve serbest dolaşıma girişi öncesinde, uygunluk kontrolü için BTK'ye başvurulacak.

Haberler 19.06.2019 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mobil cihazlara ait uluslararas elektronik kimlik bilgisini gösteren numaraya (IMEI) haiz eyann ihracat ve serbest dolama girii öncesinde, uygunluk kontrolü için Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumuna (BTK) bavuru yaplacak.

Ticaret Bakanlnn Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eyann hracat Hakknda Teblii ile Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Eyann thalat Hakknda Teblii Resmi Gazetede yaymland.

Teblilerle elektronik kimlik bilgisini tayan eyann ihracat ve ithalatnda BTK tarafndan elektronik ortamda gerçekletirilecek kontrole ilikin usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, mobil cihazlara ait uluslararas IMEI numarasn tayan eyann ihracat ve serbest dolama girii öncesinde, bu numarann uygunluk kontrolü için Tek Pencere Sistemi üzerinden beyan sahibi tarafndan BTKye bavurulacak.

BTK uygunluk yazs verecek

BTK tarafndan elektronik ortamda gerçekletirilecek kontrolün olumlu sonuçlanmas halinde, uygunluk yazs verilecek.

Beyan edilen eyaya ait IMEI numaras Gümrük Beyan Sistemine girilecek. Beyannamenin tescilinde uygunluk yazs gümrük idaresince aranacak.

IMEI numarasn haiz eyann ihracatnda ve serbest dolama giriinde teblie uygun ilemden ihracatç ve ithalatç sorumlu olacak. IMEI numarasnn beyan edilmemesi halinde, cep telefonu haricindeki eyann IMEI numaras içerip içermediine dair gümrük idaresince ayrca bir aratrma yaplmayacak.

Tebliler kapsamnda verilen uygunluk yazs, ürün güvenlii ve denetimi mevzuat ve dier mevzuat kapsamnda alnmas gereken izin ve belgelerin yerine geçmeyecek ve ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesine engel tekil etmeyecek.

Söz konusu tebliler 20 gün sonra yürürlüe girecek.

Ana Sayfaya Git