IMF'den "dijital para" uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF), dijital paraların, faydalarının yanı sıra bazı risk ve zorlukları da beraberinde getirebileceğini belirterek, "Yerel yönetimlerin para politikası yürütme yeteneklerini azaltabilir. Uygun önlemler olmadan yasa dışı para akışlarını kolaylaştırabilir, düzenleyici makamların döviz kısıtlamalarını ve sermaye akışı yönetimi önlemlerini uygulamasını zorlaştırabilir." uyarısında bulundu.

Haberler 20.10.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IMF, Snrlar Ötesi Dijital Para- Makro Finansal Etkiler balkl bir rapor yaymlad.

Raporda, dijital teknolojilerde hzla devam eden ilerlemenin hem yurt içi hem de uluslararas ilemler için yeni dijital para biçimlerinin benimsenme olasln artrdna vurgu yapld.

Bunlar merkez bankas dijital para birimleri ve büyük teknolojik irketler veya platformlar tarafndan önerilen küresel sabit kripto paralar (stablecoin) olduu belirtilen raporda, dijitallemenin geleneksel dinamiklerden farkl ekillerde para birimlerinin uluslararas kullanmn tevik edebilecei kaydedildi.

SINIRLAR ARASI ÖDEMELER E-POSTA GÖNDERMEK KADAR KOLAYLATIRABLR

Raporda, merkez bankas dijital para birimleri ve sabit kripto paralarn, rekabeti artrarak ilem maliyetini düürecei, hizmetlere eriimi geniletecei, mobil cihazlar araclyla finansal katlm tevik edecei ve küresel ölçekte sosyal a ve e-ticaret platformlarnda sunulan tamamlayc hizmetlerin önünü açaca bildirildi.

Ülkeler aras ilemler için dijital para birimleri ve sabit kripto paralar kullanmann faydalarnn aikar olduu vurgulanan raporda, snrlar aras ödeme veya para transferi yapmann, e-posta göndermek kadar kolay olabilecei belirtildi.

RSK VE ZORLUKLARI DA BERABERNDE GETRYOR

Raporda, küresel ölçekte, dijital para birimleri ve sabit kripto paralarn benimsenmesiyle kur rekabetinin, daha uzun vadede gelimi risk paylamna neden olabileceine iaret edilerek, unlar kaydedildi:

Snrlar ötesi dijital parann benimsenmesi riskler ve politika zorluklarn da beraberinde getiriyor. Yabanc dijital para birimleri ve sabit kripto paralar, döviz ikamesi için basklar artrabilir ve döviz uyumsuzluklarndan kaynaklanan zafiyetleri kötületirebilir. Yerel yönetimlerin para politikas yürütme yeteneklerini azaltabilir. Uygun önlemler olmadan yasa d para aklarn kolaylatrabilir ve düzenleyici makamlarn döviz kstlamalar ile sermaye ak yönetimi önlemlerini uygulamasn zorlatrabilir.

Ana Sayfaya Git