İnci Kefali Geçim Kaynağı

Van Gölü'nde endemik bir tür olan ve üreme dönemi ilkbaharda tatlı suya göçüyle görsel şölen sunan inci kefali, havaların soğumasıyla birlikte balıkçıların yüzünü güldürdü.

Haberler 25.11.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Gölünde endemik bir tür olan ve üreme dönemi ilkbaharda tatl suya göçüyle görsel ölen sunan inci kefalinde verimli bir av sezonu balad.

Van Gölüne kys bulunan pekyolu, Edremit, Tuba, Geva, Muradiye ve Erci ilçeleriyle Bitlisin Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde haftann belirli günleri erken saatlerde bir araya gelen balkçlar, vira bismillah diyerek ava çkyor.

Alarn göle atan balkçlarn uzun bekleyiinin ardndan yakalanan tonlarca balk, hem kentte satlyor hem de dier illere gönderiliyor.

Göle kys olan Van ve Bitliste kaytl 190 balkç teknesi bulunuyor.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akku, AA muhabirine yapt açklamada, Van Gölünün 3 bin 712 kilometrekarelik alanla Marmara Denizinin üçte biri büyüklüünde olduunu söyledi.

Gölde sadece tuzlu ve sodal suya adapte olmu inci kefalinin yaadn belirten Akku, Ülkemizdeki iç su balkçlnn üçte biri Van Gölündeki inci kefaliyle karlanyor. Bu balk stokunu korumamz ve gelecek nesillere aktarmak için sahip çkmamz gerekiyor. dedi.

14 MLYON DOLARLIK CROYA SAHP

Balkçlarn havalarn soumasyla birlikte bereketli bir sezona baladklarn anlatan Akku, öyle devam etti:

nci kefali, Van Gölü çevresinde oturan 14 bin insann geçim kayna durumunda. Yllk ortalama 14 milyon dolarlk bir ciroya sahip. Bu da bölge ekonomisine büyük katk salyor. Ekonomide bir kalem mal düünelim ki yllk tek kuru yatrm yapmadan 14 bin insann geçimine katk sunuyor. Böyle bir kaynan korunmas ve gelitirilmesi çok önemli. Eer üreme dönemindeki kaçak avcl bitirebilirsek Van Gölünde balkla geçimini salayanlarn says artacak.

Akku, 15 Nisan-15 Temmuz döneminin bu balklarn üreme dönemi olduuna dikkati çekerek, özellikle bu süreçte kaçak avlanmann önlenmesi gerektiini bildirdi. Bu aylarda balklarn tatl sulara göç ederek yumurta braktklarn anlatan Akku, ayet bunun gerçeklemesini engellersek baln Van Gölündeki 600 bin yllk geçmii sona erecek. uyarsnda bulundu.

GÜZEL BR SEZON BZLER BEKLYOR

Geva ilçesinde balkçlk yapan Bar Göç de bereketli bir sezona baladklarn söyledi.

çocuklarnn rzk için göle açldklarn belirten Göç, Av için 14 amz göle attk ve günün ilk klaryla birlikte toplamaya baladk. lk üç amzda yaklak 60 kilogram balk vard. dedi.

Balkç Mehmet Gündüz de köylerinde 80 hanenin geçimini inci kefalinden saladn dile getirdi.

Özellikle k aylarnda geçim kaynaklarnn inci kefali olduunu ifade eden Gündüz, Allaha ükür çok güzel bir balk sezonu bekliyoruz ama bizim iimiz biraz nasip. Baz günler 30, bazen de 600 kilogram balk avlyoruz. Bereketli olduu günlerde çok seviniyor, mutlu bir ekilde evimize gidiyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git