İnşaat iskelesine standart geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaat iskelelerindeki kazaların önüne geçmek için kalıp ve taşıyıcı kalıp iskelelerinin projelendirilmesinin zorunlu olacağı düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Haberler 13.01.2020 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplacak düzenlemeyle, toplam yap inaat alan 500 metrekareyi geçmeyen konut binalar ile yap ruhsat düzenlenmeden ina edilebilen binalar haricinde, tayc kalp iskelesi olarak ahap malzeme kullanlamayacak. skele malzemeleri her kullanmdan önce antiye efince kontrol edilecek. Kalp ve iskele kurulumu kontrol tutana düzenlenmeden beton döküm ilemine müsaade edilmeyecek.

çevre ve ehircilik Bakanl, betonarme yaplarda kullanlan kalp ve iskeleler için bir dizi standart ve güvenlik kriterini içeren düzenlemeyle iskelelerde yaanan kazalarn önüne geçmeyi planlyor.

Kalp ve kalp alt iskelenin sadece tecrübeye dayal yaplmas ve artan kazalar üzerine harekete geçen çevre ve ehircilik Bakanl, Orta Dou Teknik Üniversitesi (ODTÜ) akademisyenleri ile iskele kazalarna kesin çözüm üretmek amacyla çalma yürüttü.

Böylece Bina naatlarnda Kullanlacak Ahap ve Metal Esasl Kalplarn ve Tayc Kalp skelelerinin Tasarm, Hesap ve Yapm Esaslar Hakknda Tebli Tasla hazrlanarak, Bakanln internet sitesinde görüe açld.

Düzenlemeyle Bakanlk, betonarme yaplarda kullanlan kalp ve iskelelerin yeni standartlarn ve güvenlik kriterlerini belirledi.

- Proje olmadan kalp ve tayc kalp iskele kurulamayacak

Buna göre, hazrlanan tebliin yaymlanmasyla kalp ve tayc kalp iskelelerinin projelendirilmesi zorunlu olacak. Kalp ve iskele projesi, inaatn statik proje müellifi olan inat mühendisleri tarafndan hazrlanacak.

Tebli taslana göre, kalp ve tayc kalp iskelelerinin, performans ve tasarm gerekleri ve balant noktalarna dair hesaplamalar ve çizimler ilgili tüm detaylar proje müellifince hazrlanacak. Bu dokümanlar, yap sahibi veya kanuni vekillerince yap ruhsatiyesi almak için sunulan müracaat dilekçesi ekinde ilgili idareye teslim edilecek.

Yap ruhsatnn onayn müteakip gerekli hallerde tadilat ruhsat düzenlenerek, kalp ve tayc kalp iskelesinde kullanlacak malzeme, boyut, mekanik özellikler ve uygulama detaylarnda deiiklik yaplabilecek.

Toplam yap inaat alan 500 metrekareyi geçmeyen konut binalar ile 3194 sayl mar Kanununun 27nci maddesi kapsamnda, yap ruhsat düzenlenmeden ina edilebilen binalar haricinde, tayc kalp iskelesi olarak ahap malzeme kullanlamayacak.

Kalp ve tayc kalp iskelesi malzemeleri her kullanmdan önce antiye efince kontrol edilecek.

Ayrca, kalp ve iskele kurulumu kontrol tutana düzenlenmeden beton döküm ilemine müsaade edilmeyecek.

Kalp ve iskele sökümünden önce de kontrol tutana düzenlenecek.

Söz konusu düzenlemenin 2021de hayata geçirilmesi planlanyor.

Ana Sayfaya Git