İnternetten alışveriş yapanlar dikkat

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, uzaktan satışla yapılan alışverişte mağdur olan vatandaşların hakem heyetine başvurarak kargodan bedelini alabileceklerini söyledi.

Haberler 09.11.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketiciler Birlii Genel Bakan Mahmut ahin, uzaktan satlarn büyük bir dolandrclk mecras haline geldiini, internetten alveri yapan vatandalarn kapda ödeme yapmasnn oluacak maduriyetin önüne geçeceini aktard.

nternet üzerinden yaplan satlarda banka havalesiyle ödeme yaplmamas uyarsnda bulunan ahin, Tüketicilerimizin en çok yaad sorunlarn banda uzaktan satlar geliyor. Bu satlarda maalesef daha sonra muhatap bulunamyor. Bu durumda da tüketici psikolojik olarak sknt yayor.

NTERNET ÜZERNDER SATIA

Tüketicilere bu konuda püf noktas olacak bir uyarmz var. Kesinlikle uzaktan satlarda internet üzerinden, banka havalesi üzerinden ödeme yapmayn. Ödemeleri sadece kapda yapacanz ekilde söyleyin. Neden bunu söylüyoruz, çünkü muhatab bulamadmz zaman paray vermi olduumuz kargo irketi muhatabmz haline gelir ve biz bir sorun yaadmzda ödeme yaptmz paray kargodan alrz. u anda elimizde birçok emsal karar var. Özellikle Talas Kaymakaml Tüketici Hakem Heyetini vermi olduu kararlardan dolay tebrik ediyorum. u anda tüketici muhatabna ulaamad zaman uzaktan satlarda o bedeli direkt kargodan alyor. Fakat dikkat etmemiz gereken ey cayma süresini geçirmeden muhatabmza iletmemiz. 14 gün olan süreyi geçirmeden, uzaktan sattan vazgeçtik, istediimiz ürün gelmedi diye hakem heyetine bavurup kargodan bu bedeli alabiliriz. çünkü u anda yüz binlerce insan muhatap bulamad için bedelini geri alamyor. Uzaktan satlar çok büyük bir dolandrclk mecras haline geldi. Babo ve denetimsiz bir ekilde birçok insann madur edildiine ahit oluyoruz ifadelerini kulland.

SPAR ÜRÜNDE SORUN çIKARSA

Sipari edilen üründe sorun olduu takdirde vatandalarn hakem heyetlerine bavurmalar gerektiinin altn çizen ahin, Tüketici bir ürünü görselde görüyor. Güzel bir ürün, fiyat da uygun olunca sipariini veriyor fakat ödemeyi yapmadan kargo çalan paketi tüketiciye vermiyor. Ödemeyi yapp paketi açtnda sknt balyor. Bir ceket istemise kuma parças geliyor, gömlek istemise atlet geliyor ya da oyuncak. 42nin üzerinde ehirde belediyenin yardm kutularna atlan ürünlerden olduunu çok iyi biliyoruz. nsanlarn ihtiyaç sahiplerine yardm amaçl konduunu zannettii bu kutular belediyenin deil ama belediyenin görüntüsü verilerek duygular ile oynandn, özel firmalar o kutulara atlan ürünleri insanlara uzaktan sat marifetiyle paraya çevirip satyorlar.

Bize gelen bavurularda tüketiciler bu maduriyeti yaaynca biz ödemeyi kargoya yapp yapmadn soruyoruz. Bize gelen bu emsal kararlarda ayakkab var, gömlek var, elbise var, terlik var, çanta var, yani istenilen fotorafta güzel bir görsel ama gelen eski ya da farkl bir ürün. Daha ucuz bir ürün, bir kuma parças. Hakem heyetine bavurulunca kargonun ödemesi karar verildi. Kargo ödeme makbuzuyla beraber hakem heyetlerine bavuran tüketiciler bu bedeli geri alrlar dedi.

Ana Sayfaya Git