İpek böcekçiliği yeniden canlandı

DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesi'nde geçmişte bölge ekonomisinin önemli gelir kaynaklarından olan, ancak 1990'lı yıllardan beri terör nedeniyle yapılamayan ipek böcekçiliğine yeniden başlandı.

Haberler 23.05.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgenin birçok yerinde yaplan ipek böcei üreticiliinin yeniden hayat bulumas için Türkiyenin tek ipek iplik üretim tesisi Diyarbakrn Kulp ilçesinde kuruldu. Gda, Tarm ve Hayvanclk ile Kalknma Bakanlnn 5.5 milyon lira desteiyle Kulpun Aaçl Mahallesinde kurulan ipek iplik üretim tesisinde çounluu kadnlardan oluan 35 kii istihdam ediliyor. Fabrikann kurulmasyla bölgede ipek böcei üretimine ilgi de artt. Sadece Kulp lçesinde 800 üretici evlerinde besledikleri ipek böceklerini fabrikaya satarken, her üreticinin yaklak 40 gün süren üretim sonucu 5-6 bin lira gelir elde ettii örenildi. pek böceklerinin satld fabrikada üretilen ipek iplik ise Kulp ilçe merkezinde bulunan dokuma atölyesinde pui, fular, kravat ve al üretiminde kullanlyor. Kulpta üretilen ve ortalama 150 liradan satlan ipek ürünlerin ünlü maazalar ve kamu kurumlarnn yan sra yurtdna da gönderildii örenildi. pek ürünlere Kulp ilçesinin eski ismi olan Pasuri ad da marka olarak verildi. Gda, Tarm ve Hayvanclk Kulp ilçe Müdürü Cihan Güre, ipek böcekçiliinin yaygnlamas için yeni projeler gelitirmeye çaltklarn söyledi.

BÖLGEY PEK BÖCE ÜRETM ÜSSÜ HALNE GETRECEZ

pek iplik üretim fabrikasnda incelemelerde bulunan Diyarbakr Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu tesis için 5.5 milyon lira harcandn belirterek, Bakanlk ipek böcei üretimi için 18 milyon lira destekte bulundu. Yllk 50 ton ya koza üretiliyor. Diyarbakr geçmite ipek böceinin youn olarak üretildii bir bölgeydi. 90l yllarda burada yaanan olaylar nedeniyle üretim çok azald. Fakat 2005 ylndan sonra bakanlmzn sunduu destekle yeniden ipek böcei üretimi canlanmaya balad. Bugün yllk 50 ton ya koza üretmeye baladk. Bu rakam Türkiyede üretilen ya kozann yaklak yüzde 45ine tekabül etmektedir. Buras, Türkiyede ipek iplik üreten tek fabrikadr. pek böcekçiliini yayglatrmaya çalyoruz. Her geçen gün üretimimizi artryoruz. Burada ürettiimiz iplikleri, dokuma atölyelere gönderiyoruz. Taleplerin fazla olmasndan dolay çou zaman siparilere yetitiremiyoruz. pliklerimizi ayrca hal üreten fabrikalara gönderiyoruz. Hedefimiz bu bölgeyi ipek böcei üretim üssü haline getirmektir.dedi.

ÜRETC DESTEKLENMEL

Kulp Ziraat Odas Bakan Kenan Akdeniz ise, koza üreticilerine destek salanmas gerektiini belirterek, Bu meslek kadim meslektir. Bunun tarihsel bir süreci var. Burada en büyük sorumuz üretici hak ettii destei bulamyor. pek böcei üretiminde ciddi bir potansiyel var. Bu potansiyeli harekete geçirmemiz gerekiyor. Bunu salarsak, gizli isizlii de önlemi oluruz. Türkiyede bu tesisin örnei yok. lçemizin toplam nüfusu 40 bin kiidir. pek böcekçiliinden faydalanan insan says ise 4 bin kii dolaynda. Bu oran artrabiliriz. Bu meslei canlandrdk, bu noktaya getirdik. Yaplmas gereken üretici desteklenmeli. Bunun da çok ciddi bir maliyeti yok. Bugün devletin üreticilere destei artrlrsa, biz burada üretimi çok fazla artracaz. Fabrikamzn kapasitesi 80 ton ama biz bu rakama ulaamyoruz.dedi.

Ana Sayfaya Git