Irak ile ticaret "temassız" sürdürülüyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Irak'la ticaretin mümkün olduğunca aksamadan devamı için her türlü önlemi, vatandaşların sağlığını her zaman ön planda tutarak aldıklarını belirterek, bu kapsamda 1 Mart'tan itibaren Irak'a yapılan ihracatın Habur-İbrahim Halil Gümrük Kapıları arasındaki tampon bölgede konteyner, dorse ve şoför değişimi yoluyla 'temassız' yapıldığını ve Gümrük Kapısından 24 Mart itibarıyla 1072 tır çıkışı, 868 tır girişi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Haberler 26.03.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, Irak ile ticarette yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnna kar alnan tedbirlere yönelik Twitter hesabndan yapt paylamda, Hem snr komumuz hem de en önemli ticaret ortaklarmzdan Irakla ticaretimizin mümkün olduunca aksamadan devam için her türlü önlemi, vatandalarmzn saln her zaman ön planda tutarak alyoruz. Haburdaki oför deiimi de Temassz Ticaret önlemlerimizden biri. ifadesini kulland.

Bakan Pekcan ayrca yapt yazl açklamada, Ticaret Bakanlnca Kovid-19a kar alnan önlemler kapsamnda gümrüklerde, ilk günden itibaren büyük bir hassasiyetle çalmalarn sürdürüldüünü ifade etti.

Hali hazrda dünya genelinde birçok ülkenin virüsten olumsuz etkilendiine dikkati çeken Pekcan, Irakta da koronavirüs kaynakl vaka ve ölümlerin görüldüünü hatrlatt.

IRAKLA YÜRÜTÜLEN TCARET

Pekcan, koronavirüs salgn kapsamnda alnan tedbirler çerçevesinde Türkiyenin en önemli ticaret ortaklarndan Iraka açlan Habur Gümrük Kapsnn vakit kaybetmeksizin 1 Mart 2020 itibaryla yolcu giri ve çklar kapatldn anmsatarak, ticari geçilerin kontrollü gerçekletirilmesine balandn bildirdi.

Ticaretin mümkün olduunca aksamadan yürümesi için Bakanln gümrük personelinin tüm hudut kaplarnda olaanüstü bir özveri ile çaltn vurgulayan Pekcan, Bu kapsamda 1 Mart 2020den itibaren Iraka yaplan ihracat Habur-brahim Halil Gümrük Kaplar arasndaki tampon bölgede konteyner, dorse ve oför deiimi yoluyla temassz olarak gerçekletirilmektedir. Giri yönünde, sadece Türk sürücülerinin karantina uygulamalarna tabi olarak giriine müsaade edilirken, yabanc sürücülerin ülkemize giriine izin verilmemektedir. Iraktan gelen araçlarn tampon bölgede dezenfekte ilemi ve oför deiimi gerçekletirilmektedir. ifadelerini kulland.

ARACLAR DEZENFEKTE EDLYOR

Pekcan, u ana kadar 21 bin aracn dezenfekte edildiini belirterek, unlar kaydetti:

Tamamen dezenfekte edilen araçlarn, sahamzda bekleyen Türk sürücüler tarafndan Türkiyeye girii yaplmaktadr. Tüm giri ve çk noktalarnda l Salk Müdürlüüne bal personel ve ambulanslar gümrük görevlilerimizle koordineli ekilde görev yapmakta, tüm oförler salk taramasndan geçirilmektedir. Tam bir e güdüm ve koordinasyon içinde alnan güvenlik önlemleri sayesinde Gümrük Kapsndan 24 Mart itibaryla 1072 tr çk, 868 tr girii gerçekletirilmitir. Tr çklarnn daha da artrlmas için her türlü önlem alnmakta olup böylece ticaretin en ksa sürede normal akna döndürülmesi amaçlanmaktadr.

Bakan Pekcan, öncelikle halk saln temin edecek önlemleri aldklarn vurgulayarak, dier taraftan toplumsal ihtiyaçlarn temini ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliinin salanmas noktasnda kilit öneme sahip gümrüklerde ticaretin aksamadan devam için de faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Konuyla ilgili daha önce de bir açklama yapan Bakan Pekcan, Irak ile ihracatn kapatlamayacan, bu ülkeyle ticaretin tampon bölgede oför deiimi eklinde biçimlendirildiini belirtmiti.

Ana Sayfaya Git