Irak-Türkiye arasında yeni petrol hattı gündemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ile Irak Petrol Bakanı Gadban, Irak'ın ham petrolünü Kerkük'ten Türkiye sınırına taşıyacak eski güzergah üzerinde yeni bir petrol hattının inşası üzerine görüştü.

Haberler 29.08.2019 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Irak Petrol Bakan Samir el-Gadban ile ile petrol bakanl binasndaki görümesinin ardndan düzenlenen ortak basn toplantsnda, Türkiye ve Irakn komu ve karde iki ülke olduunu söyledi.

ki ülke arasnda bata enerji olmak üzere birçok alanda i birlii içinde olduklarn ve bunun gelitirilmesi gerektiini vurgulayan Dönmez, Irakn birlik, beraberlik, huzur ve kalknmas ilk bata Türkiyeyi sevindirecek. Irakn inallah o skntl günlerini de geride braktn düünüyoruz. Bundan sonra Irakn ihtiyaç duyduu her alanda komu ve karde ülke olarak onun yannda olacaz. diye konutu.

Bakan Dönmez, enerji alannda Türkiye ve Irak arasnda öteden beri ciddi bir i birlii olduunu dile getirerek, öyle devam etti:

Irak-Türkiye Petrol Boru Hatt, Irakn kuzeyinde üretilen petrolü piyasalara en güvenli ve en seri ekilde çkarma imkan ve potansiyeline sahip, Ceyhandaki terminal üzerinden Akdeniz bata olmak üzere pazarlara açlma imkanna sahip. Bugün sayn bakanla aslnda birçok yeni projeyi görüme ve deerlendirme imkan bulduk. Irak-Türkiye Petrol Boru Hatt sadece Irakn kuzeyindeki petrolü deil, ülkenin dier bölgelerinde çkarlan petrolün de pazara ulatrlmas açsndan büyük bir görev üstlenebilecek durumda. Yeni projelerden bahsettiler ve bunlar biz de memnuniyetle karladk.

Türkiye ve Irak arasnda elektrik konusunda geçmite snrl bir ticaret olduunu anmsatan Dönmez, Bunu biraz daha geniletmek arzusundayz. Keza Irakn elektrik altyapsnda ihtiyaç duyduu yapm ve malzeme hususunda Türkiye olarak gereken yardm yapmaya hazrz. Bizim müteahhit firmalarmz Irakta öteden beri birçok altyap ve üstyap iinde baaryla büyük projelere imza att. nallah Irakn ihtiyaç duyduu bu konularda gerek bizim kamu kurumlarmzn gerekse özel kurumlarn üzerine düeni yapacaklarna inanyorum. ifadelerini kulland.

Gadban: Elektrik hatt çekilmesi yönünde ortak yaklam var

Irak Petrol Bakan Gadban da Irak Babakan Adil Abdulmehdinin daha önce petrol ve gaz heyetiyle birlikte Türkiyeyi ziyaret edip Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile görütüünü hatrlatt.

Bugünkü görümede de o ziyaret srasnda alnan kararlarn takibini ve uygulanmasn ele aldklarn aktaran Gadban, Görümede özellikle iki ülke arasndaki ticari faaliyetler ve üphesiz enerji alanndaki ilikilerin gelitirilmesi ve bunun en yüksek seviyeye çkarlmasna odaklandk. Bunun yannda Türk irketlerinin faaliyetlerini de masaya yatrdk. diye konutu.

Gadban, Türk irketlerinin petrol ve gaz sektöründe büyük projelere imza attklarn dile getirerek, unlar kaydetti:

Toplantda Sayn Dönmeze Irak hükümetinin onay ve teyidiyle Irak Petrol Bakanlnn niyetini ilettik. Bu niyet, Irakn ham petrolünü Kerkükten Türkiye snrna tayacak eski güzergah üzerinde yeni bir petrol hattnn ina edilmesidir. Bu boru hatt ülkenin güney ve kuzeyindeki petrolü tayabilecek kapasiteye sahip Basra-Akabe petrol boru hattyla da balantl olacaktr. Irak Babakannn enerjiden sorumlu yardmcs olarak da sayn bakanla iki ülke arasnda birçok konuyu ele aldk. ki ülke arasnda elektrik hattnn çekilmesi yönünde ortak bir yaklam söz konusu. Sayn bakan, Irak Elektrik Bakan ile bu konuyu detayl bir ekilde görüecektir.

Ana Sayfaya Git