Irak'a elektrik ihracatı başlıyor

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz “Türkiye elektrik sistemi, komşularının elektrik ihtiyacını da karşılayacak kapasiteye sahip. Türkiye artık bölgesine enerji veren bir ülke ve sınır ötesi elektrik ticaretimiz artmaya devam ediyor"

Haberler 28.12.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK), Aksa Aksen Enerji Ticareti Anin Iraka 150 megavata kadar elektrik ihracat yapmas için tedarik lisansnn tadil edilmesine karar verdi. Buna göre, Iraka elektrik ihracat 28 Aralk itibaryla balayacak ve 1 Kasm 2021e kadar sürecek.

Türkiye-Irak arasndaki mevcut 154 kilovolt Silopi (Karkey) Zakho iletim hatt üzerinden izole bölge besleme yöntemiyle Iraka elektrik ihracat yaplacak.

hracat kapasitesi 150 megavat olarak belirlenirken, EPDK, Iraka ihracat yapmak üzere bavuruda bulunan ve mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli bilgi ve belgeleri sunan tedarik lisans sahibi Aksa Aksen Enerji Ticareti Aye izin verilmesi yönünde karar verdi.

Bu kapsamda, ihracat 28 Aralk 2020 itibaryla balayacak ve 1 Kasm 2021e kadar söz konusu lisans üzerinden devam edecek.

3 ÜLKEYE HRACAT YAPILIYOR

Öte yandan, Türkiye halihazrda Gürcistan, Yunanistan ve Bulgaristana elektrik ihracat gerçekletiriyor.

Energo-Pro Güney Elektrik Toptan Sat thalat hracat ve Ticaret A, Gürcistana Borçka- Akhaltskhe enerji iletim hatt üzerinden elektrik ihraç ediyor. Yunanistan ve Bulgaristana ise enterkonnekte sistem üzerinden elektrik ihracat yaplyor.

EPDK verilerine göre, söz konusu ülkelere geçen yl sonu itibaryla yaklak 2,8 milyar kilovatsaat elektrik ihracat gerçekletirildi.

TÜRKYE, BÖLGESNE ENERJ VERYOR

EPDK Bakan Mustafa Ylmaz, AA muhabirine yapt deerlendirmede, elektrik ihracatna yönelik Türkiye enerji sektörünün son yllarda gösterdii atlmn gurur verici olduunu belirterek bata Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez olmak üzere bu süreçte emei olan herkese teekkür etti.

Türkiyenin elektrik sisteminin komularnn elektrik ihtiyacn da karlayacak kapasiteye sahip olduuna dikkati çeken Ylmaz, unlar kaydetti:

Türkiye artk bölgesine enerji veren bir ülke ve snr ötesi elektrik ticaretimiz artmaya devam ediyor. Bir zamanlar ihtiyacn karlayabilmek için elektrik ithal eden ülke konumundayken bugün hem yerli kaynaklardan üretimini artran hem de ürettiini ihraç eden bir Türkiye var. 2021de ticaret hacmimizin daha da artacana inanyorum.

Ana Sayfaya Git