Irak'a yeni ticaretler

Türkiye-Irak Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nden (TISİAD) bir heyet, Bağdat'a gelerek Bağdat Ticaret Odası'nı ziyaret etti.

Haberler 02.04.2018 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin Badat Büyükelçisi Fatih Yldzn da bulunduu Türk heyeti, Badat Ticaret Odas Bakan Cafer el-Hamdani ile görütü.

Görüme srasnda konuan Hamdani, ki ülke arasndaki özel sektör ilikileri geliiyor. Irakn dier kentlerini ziyaret etmenizi temenni ederdim. Oradaki i adamlar ve ticaret odalaryla çalmanzda kolaylk salamak için önünüzü açarz. dedi.

Irakta adeta her gün bir ticari heyetin Türkiyeyi ziyaret ettii bilgisini vererek, Türk i adamlarndan gelen davetlerden memnuniyet duyduklarn bildiren Hamdani, daha geni i birliine ihtiyaç duyduklarn anlatt.

Büyükelçi Yldz da Türk i adamlarnn dinamizmle bilindii ve cesaretli olup risk alabilme özelliine sahip olduklarn ifade ederek, Irakn Badat dndaki Necef, Kerbela, Divaniyye ve Basra gibi güney kentlerinde de ticari ilikileri gelitirmek istediklerini ve bunun için Badat Ticaret Odasnn katksn beklediklerini söyledi.

Bizim farkmz corafya ve bölgeyi bilmemiz. diyen Yldz, ancak iin sadece bölgeyi bilmekle bitmediini, i birlii için bilinçli admlar atmak gerektiini belirtti.

TISAD Yönetim Kurulu Bakan Nevaf Klç, Ayn imparatorluun (Osmanl) insanlaryz. diye sözlerine balayarak, 100 Irakl i adamn Türkiyeye götürüp, Türkiye-Irak i adamlar toplants gerçekletirmek istediklerini aktard.

Klç, Yeni hedef bölgemiz, Badat ve güneyindeki Necef, Kerbela, Nasiriyye ve Basra gibi kentler. Türkiyede üretilen ürünler dünya standartlarnn üstünde. Müteahhitlik ve ticari ilerde Türkiyenin en fazla ihracat yapmak istedii ülkenin Irak olmasn istiyoruz. eklinde konutu.

Klç, Irakn sadece kuzeyi deil, Badat ve güneyinde de yatrm yapmak istediklerini ve bunun için temaslarn önümüzdeki aylarda artacan bildirdi. adamlarmzn Irak pazarna daha fazla inmesini istiyoruz. diyen Klç, Irak, bizim için çok önemli bir ülke. Burann çar pazarn dolatnzda yüzde 90 orannda Türk mal ve markalaryla karlarsnz. diye konutu.

-Ticari hacmimiz gittikçe artyor

Badat Ticaret Odas Bakan Hamdani, Türkiye ve Irak arasndaki ticaret hacmi gittikçe artyor. ki ülke arasnda güçlü toplumsal ilikilerin yan sra siyasi ve ekonomik ilikiler de geliti. ki ülke arasndaki özel sektör ilikileri de çok iyi düzeyde ilerliyor. dedi.

Türkiyenin terörle mücadelesinde Irakn yannda durduunu ve bunu unutmayacaklarn dile getiren Hamdani, ülkesinin yeninden kalknmasnda Türkiyenin desteine ihtiyaç duyduklarn sözlerine ekledi.

-Basra ve Badat biz ina etmek istiyoruz

Badata gelen heyette yer alan i adamlarndan Prof. Dr. Ahmet Özer de ticaret alannda bilgiye ihtiyaç duyulduunu ifade ederek, Ülkeler arasndaki siyasi ve diplomatik ilikilerin iyi olmas ticari ilikileri de olumlu etkiler. Basra ve Badat biz ina etmek istiyoruz. Irakn her yerinin kalknmasnda Türkiye birinci derecede rol oynamak istiyor. Buna da katkmz olsun istiyoruz. deerlendirmesi yapt.

TISAD heyetinin, Badatta Irakl i çevresi ve baz devlet yetkilileriyle de görümesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git