"Irak'tan tonlarca altın gelebilir"

Mücevher İhracatçılar Birliği (JTR) Başkanı Ayhan Güner, Irak'ta işlenmek üzere bekleyen tonlarca altın bulunduğunu belirterek, "Erbil'de bundan önce var olan sistemi Bağdat hükümeti yaparsa oradaki altın Türkiye'ye getirilip işlenecek ve Irak'a ihracat yapılacak. Sistemi 15 gün içinde çözersek buraya işlenmek üzere tonlarca altın gelir ve ihracatımızda anormal bir artış görebiliriz." dedi.

Haberler 27.11.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güner, mücevher sektöründeki 10 aylk ihracat rakamlarnn geçen yln yüzde 50 üzerinde bulunduunu ve Irakta yaanan sorunlar olmasayd yln tamamn yüzde 70 yükselile kapatmay düündüklerini ifade etti.

Güner, tüm Orta Dou müterisini Türkiyeye kaydrmak istediklerini dile getirerek, Dubaiye yüzde 5 vergi geldi. Ayrca yüzde 5 daha KDV gelecek. Dubainin yüzde 5 vergisi firmalarn Türkiyeye gelmesine neden oldu. Böylece merkez yerine Dubaiyi deil Türkiyeyi kabul edecekler. u anda 150ye yakn irket geldi. Daha da gelmesini bekliyoruz. diye konutu.

Irakta ilenmek üzere bekleyen tonlarca altn bulunduuna dikkati çeken Güner, Erbilde bundan önce var olan sistemi Badat hükümeti yaparsa oradaki altn Türkiyeye getirilip ilenecek ve Iraka ihracat yaplacak. Sistemi 15 gün içinde çözersek buraya ilenmek üzere tonlarca altn gelir ve ihracatmzda anormal bir art görebiliriz. Irakta 40-50 ton altn birikti. bilgisini verdi.

Güner, Iraktaki sorunlarn sektörü oldukça etkilediine iaret ederek, Yalnz Irak olarak düünmeyin. Erbile mal gittii zaman, oradan Basra Körfezine, Badata gidiyordu. Gürcistan, ran da gelip alveri yapyordu. Bu ülkelerin alveri yapt Türkiyenin oluturduu bu merkezi yeniden kazanmaya çalyoruz. eklinde konutu.

- Turistin harcamasn en çok artran mücevher sektörü

Ayhan Güner, ihracatn artmasnda alm heyetlerinin de etkili olduuna deinerek, 15 Temmuzdan sonra düzenlediimiz fuara binden fazla alc getirdik. Avrupaya, Amerikaya, Orta Douya ihracatmz artt. Bundan 5 sene önce kimse üretim merkezi olduumuzu bilmiyordu. Hindistandan sonra en çok üretim kapasitesine sahip 2. ülke olan Türkiyeyi artk herkes üretim merkezi olarak kabul etti. deerlendirmesinde bulundu.

Rusyaya yaplan mücevher ihracatnda 300-350 milyon dolarlk kayp yaandna iaret eden Güner, Sektörün beklentisi, turizm yörelerindeki mücevher dükkanlarnn geri kazanlmas için bir kurulun toplanp turizm yörelerinde mücevher dükkanlarnn neden kapandyla ilgili bir çalma yaplmas. dedi.

Güner, turizm yöresinde mücevher satlmasnn gizli ihracat olduunu ve bu durumun piyasay canl tuttuunu vurgulayarak, sözlerini öyle sürdürdü:

Turistin harcamasn en çok artran mücevher sektörü. Turizm yörelerinde 3-4 bine yakn mücevher dükkan kapand için turist harcamasnn ortalamas dütü. 10 sene önceki kredi kartlarna baksnlar, mücevher sektörü yurt dna kaç paralk mücevher satm, imdi baksnlar bir de... Bu sistemi bir yerden balayp tekrar düzeltmemiz lazm. Türkiyedeki bu komisyon ilerini halletmemiz lazm. çünkü yüzde 40-50 komisyonlar sektörü bu duruma getirdi.

Türkiyede 4 bin civar dükkann kapand öngörüsünde bulunan Güner, Bu dükkanlar en az 1er milyon ciro yapsa, 4 milyar dolar yapar. En az bin tane hal dükkannn kapandn düünün, onlarn cirolar bizimkinin 3 misli. Bence, sektörün 2-2,5 milyar dolar kayb var. Türkiyede haldan çok kuyum dükkan kapand. Tatile gelen bir turiste 30 binden 100 bin dolara kadar mücevher satyoruz. Bu komple otele brakt paradan daha kymetli. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git