İran fırsat mı, tehdit mi?

İran'la yürütülen nükleer müzakerelerden olumlu sonuç çıkmasının ardından dünyanın gözü bu ülkeye çevrildi. Tabi doğal olarak Türkiye'de bu rüzgarın etkisine giriyor. Ancak bu durumun Türkiye'nin lehine mi aleyhine mi olacağı konusunu uzmanlar yorumladı.

Haberler 16.07.2015 - 01:34 Son Güncelleme : 16.07.2015 - 01:34

İrana uygulanan ambargonun kalkmasından sonra ortaya çıkan bu dev pazar Türkiyedeki iş adamlarının da markajında. Ancak Irakta inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar tedirgin oldu.

Akşamın haberine göre İrana 12 yıldır uygulanan uluslararası ambargoların kalkması Türk iş dünyasında ciddi bir beklenti yarattı. Yeni dönemle birlikte Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerde önemli değişiklikler olması beklenirken, farklı sektörlerin temsilcileri doğabilecek fırsatları değerlendirmeye başladı bile. İki ülke arasındaki ticarette özellikle enerji, otomotiv, demir-çelik, gıda ve kimya sektörlerinde önemli bir canlanma bekleniyor. Ayrıca, Türk ve İranlı girişimcilerin Türkiyede, İranda veya üçüncü ülkelerde ortak iş yapma olanakları da olabileceği ifade ediliyor.

YATIRIMLARI ARTIRACAK

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İran ambargosundan en fazla zarar gören ülkenin Türkiye olduğunu ifade ederek, Yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımların kalkması ticaret ve yatırımlara ivme kazandıracak. Kimyanın kozmetik, plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri, boya, organik kimyasallar gibi en önemli alt gruplarının ihracatında İran ciddi bir öneme sahip. Bu sektörlerin ihracatında bir artış yaşanacağına inanıyoruz dedi. Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Serkan Sevim de Türkiyenin genç girişimcileri için İranda bilişim gibi yeni nesil işlerde de fırsatlar olacağına dikkat çekti.

BÜYÜKELçİLİĞE ZİYARET TALEBİ

İnşaat sektörü de yıllardır yatırım yapılmayan İranın Türkiye için fırsatlar barındırdığı görüşünde. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, İran Büyükelçiliğinden randevu talep ettiklerini, işbirliği imkanlarını görüşmek üzere kendisinde bir ziyarette bulunacaklarını ifade etti.

EN çOK TÜRKİYE KAZANACAK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de varılan anlaşmanın siyasi sonuçlarının yanı sıra hem ülke hem de bölge ekonomisi için son derece olumlu olduğunu vurgulayarak, Yaptırımların kaldırılmasından en fazla kazançla çıkacak ülkelerden biri Türkiyedir dedi. Zeybekci, İranla daha fazla ticaret, yatırım ve ekonomik işbirliğinin önünün açılacağına dikkati çekti.

MISIR VE IRAKTA ATAĞA KALKTILAR

Ancak inşaat sektörü için İran sadece fırsat anlamına gelmiyor. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi çuhacı, Bu gelişmenin, olumlu yönleri olacağı konusunda şüphemiz yok. Ancak bu durum, İranın birkaç yıl içinde bölgede önemli bir rakibimiz olma konumunu da beraberinde getirecek dedi. Son dönemde, başta çimento olmak üzere, inşaat malzemelerinde, Mısır ve Irak gibi yakın pazarlarda İran lehine kayıplarımız olduğunu hatırlatan çuhacı şöyle devam etti: Ambargonun kaldırılmasıyla İran, ihracat yaptığımız inşaat ve inşaat malzemeleri gibi geleneksel pazarlarda Türkiye için önemli rakip olarak dış ticaret dengemizde kayıplar yaratabilir.

DAMPİNGE DİKKAT EDİLMELİ

Bu noktada hükümetimizin bazı önlemler alması faydalı olacaktır. İrandan ve diğer ülkelerden çimento ithalatlarında fiyat oluşumlarına (damping) hassas olunmalı, kalite standartlarını iyi denetlemeli ve kayıt dışılığa izin vermemelidir.

3 YILDA 500 MAĞAZA

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo ise 1-4 Eylülde Tahrana ticaret turu organize ettiklerini belirterek, 27 markamızdan 35 kadar temsilcimiz ile İrana gidecek ve bu ülkedeki fırsatları inceleyeceğiz. Öngörülerimize göre 20 Türk markası 3 yılda 500 mağaza açacak dedi.

IRAK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Irakta yeniden inşa işlerinin toplam maliyetinin ise 100 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu 100 milyar dolarlık pastadan en büyük payı ise Türk müteahhitlerin alması bekleniyordu. 1975 yılından 2014 yılı sonuna kadar geçen sürede Türk müteahhitlik firmaları Irak pazarında 22 milyar 40 milyon dolar tutarında iş üstlendi. Irak; toplam proje bedeli bakımından Türklerin dünyada en fazla iş üstlendiği dördüncü ülke.

Kaynak: AKŞAM

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır