İş dünyası temsilcileri "Yeni Ekonomi Programı"nı değerlendirdi

İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan "Yeni Dengelenme", "Yeni Normal", "Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı (2021-2023) (YEP)'e ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haberler 30.09.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D Ekonomik likiler Kurulu (DEK) Bakan Nail Olpak, YEPin Türk i dünyas ve özel sektörüne güven veren, makro ekonomik gerçeklere dayanan yeni bir yol haritas ortaya koyduunu belirtti.

Öncelikleri doru belirlenmi, ayaklar yere basan ve iyi hazrlanm bir program. Programn bu yl üçüncü yl olarak her eylül aynda bir büyüme hedefine uygun ve dinamik sürece uygun olarak açklanmasnn sürdürülebilirlik açsndan önemli olduunu düünüyorum. ifadelerini kullanan Olpak, öyle konutu:

Türkiye, geçtiimiz ylki YEP dahilinde güçlü bir büyüme patikasna girmiken, tüm dünyay etkisi altna alan Kovid-19 pandemisi ile birlikte bu süreçten dier ülkeler gibi doal olarak olumsuz yönde etkilendi. Ancak ülkemiz, yln ilk yarsndaki büyüme oranlarna baktmzda pandemiden en az etkilenen, süreçten en hasarla çkan ülkelerden biri olmay baard. 2021 ve 2023 yllar arasn kapsayan Yeni Ekonomi Programna baktmzda, uluslararas kurulularnn negatif yönlü büyüme beklentilerinin aksine, normal senaryoda Türkiyenin 2020 yln yüzde 0,3 pozitif büyüme ile kapatacan, kötümser senaryoda eksi 1,5 büyüme ile kapatacan görüyoruz. Her iki senaryonun da masada olmas önemli. Hükümetimizin ald proaktif tedbirler neticesinde de yln üçüncü çeyreinde ivmelenen ülke ekonomimizin, yln son çeyreinde bu yükselii sürdüreceine inanyoruz.

- Yeni Ekonomi Programnn odanda yine ihracat var

Türkiye hracatçlar Meclisi (TM) Bakan smail Gülle ise, pandemi döneminde Türkiyenin makroekonomik göstergeler anlamnda gelimekte olan ülkelerden pozitif ayrmasnn önemini vurgulad.

Gülle, salgn sürecindeki destek paketlerinin toplamnn 494 milyar TL ile milli gelirin yüzde 10una ulamasnn, ekonomi yönetiminin ülkenin her kesimine gerekli destekleri saladn ve vatandann bu zorlu dönemde yannda olduuna iaret ettiini söyledi. Gülle, ihracatçlar olarak, Yeni Ekonomik Programn baars ve amaçlanan hedeflere ulalmas dorultusunda seferber olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

- YEPteki hedefler Kovid-19 sonras yeni dünyada yara ön sradan balamak için önemli

stanbul Ticaret Odas (TO) Bakan ekib Avdagiç, ilk defa 2023e erien bir YEP açklandn hatrlatarak, YEPteki hedeflerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonras yeni dünyada yara ön sradan balamak ve 2023 hedefleri bakmndan önemli olduunu vurgulad. Avdagiç, Türkiyenin dünyann eiinde olduu büyük deiimle birlikte iyice belirginleen ve küresel deer zincirleri tarafndan fark edilen yüksek potansiyellerini kinetie çevirmek için herkese çok i dütüünü sözlerine ekledi.

- OSBlerin desteklenecek olmas sanayimiz adna sevindirici

stanbul Sanayi Odas (SO) Bakan Erdal Bahçvan ise YEPteki hedeflerin, sanayiciler olarak yllardr üzerinde durduklar baz temel yapsal konularla ilgili oluturulmu perspektif açsndan umut verici olduunu söyledi.

Programn, odanda ihracatn olduu sürdürülebilir büyümeyi ve katma deeri yüksek ürünlerin ihracattaki paynn artrlmasnn hedeflendiini belirterek, Bu hedef dorultusunda Türk Eximbank için çizilen yeni misyon çok önemli. Ayn ekilde Türkiye Kalknma ve Yatrm Bankas araclyla KOBleri daha rekabetçi hale getirecek önlemlerin öngörülmesini de deerli buluyorum. Ayrca yeni OSBlerin desteklenecek olmas sanayimiz adna sevindirici bir gelimedir. diye konutu.

- Program, Türkiyeyi 100. ylna yönelik hedeflerine yaklatracak

Müstakil Sanayici ve adamlar Dernei (MÜSAD) Genel Bakan Abdurrahman Kaan, Kovid-19 salgnnn tarihte örnei görülmemi, öngörülemeyen ve ölçülmesi oldukça zor etkileri sebebiyle, salgn öncesi 2020 yl beklentileriyle güncel beklentiler arasnda gözle görünür bir farkn ortaya çktn ifade etti.

- YEP, pandemi artlarna çözüm sunuyor

stanbul Ticaret Borsas (STB) Bakan Ali Kopuz, 2021-2023 yllarnda uygulanacak Yeni Ekonomi Programnn, içinde bulunulan olaanüstü artlar ile mücadele etmek üzerine kurgulandna dikkati çekti.

Kopuz, Sayn Bakanmz Berat Albayrak, geçtiimiz dönemlerde de Yeni Ekonomi Programlar açklam ve ülke ekonomisi ile ilgili hazrlanan orta vadeli planlar ortaya koymutu. Ancak, koronavirüs salgn tüm ülkelerin bu planlarn ve tahminlerini revize etmesine yol açt. Yeni Ekonomi Program, pandeminin dayatt artlarla mücadele etmeye uygun ekilde güncellenmi. Pandemi dönemi artlarna göre çözümler üretmek zorundayz. YEP de bunu baarmak üzere yola çkyor. deerlendirmesinde bulundu.

- Program, sürdürülebilir büyüme açsndan çok önemli

Anadolu Aslanlar adamlar Dernei (ASKON) Genel Bakan Orhan Aydn, pandemi sürecinin balarnda ekonomilerin neredeyse durma noktasna getirdiini belirterek, bu süreçte hükümetin istikrar kalkan paketi, esnaf destek paketi, ie devam destei, ksa çalma ödenei ve temel ihtiyaç kredisi ile daralan ekonomiye can suyu olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git