İş dünyasına nefes kredisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İşletmelerimizin en büyük sorunu olan finansmanda elimizi taşın altına koymaya karar verdik. Finansman ihtiyacına cevap verebilmek adına TOBB Nefes Kredisi'ni bugün itibarıyla yeniden devreye alıyoruz." dedi.

Haberler 27.04.2020 - 23:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TOBB, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) i birliiyle hayata geçirilen TOBB Nefes Kredisinin tantm toplants, birlik merkezinde Denizbank Genel Müdürü Hakan Atein katlmyla yapld.

Hisarcklolu, burada yapt konumada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde yaanan tartmalara deindi.

Birçok ülke henüz salgna gereken cevab veremezken Türkiyenin Ekonomiyi nasl tekrar normale döndürürüz? diye tartmaya baladna dikkati çeken Hisarcklolu, Salgnn bir de ekonomik boyutu var. Birçok küçük iletmemiz haftalardr kapal durumda. hracatta, üretimde, hizmetlerde ciddi sorunlar yayoruz. Hazine ve Maliye Bakanmz Berat Albayrakn koordinasyonunda balatlan Ekonomik stikrar Kalkan kapsamnda iletmelerimize, özellikle kamu bankalarmz tarafndan, hzl bir ekilde KGF kefaletli finansman salanmaya baland. Vergi ertelemeleri ve ksa çalma ödenei uygulamasyla birlikte irketlerimiz bu zor dönemde yaralarna bir nebze olsun derman bulabildiler. diye konutu.

Salkta en az sayda can kaybyla bu salgn atlatlrken irketleri de yaatarak Kovid-19 sonras döneme girilmesi gerektiini vurgulayan Hisarcklolu, öyle konutu:

Salgn sonras küresel ekonomi yeni bir hal alacak. yapma biçimleri deiecek, rekabet daha da hzlanacak. te bu bilinçle, bu ii bir seferberlik gibi gördük ve salgnn ilk gününden beri TOBB camias olarak gece gündüz demeden çalyoruz. Özel sektörümüzün yaad sorunlar Cumhurbakanmza ve ilgili bakanlarmza aktaryoruz. çözüm yollar bulmak için hükümetimiz çabalamaktadr. te bu noktada, iletmelerimizin en büyük sorunu olan finansmanda elimizi tan altna koymaya karar verdik. Finansman ihtiyacna cevap verebilmek adna TOBB Nefes Kredisini bugün itibaryla yeniden devreye alyoruz.

Hisarcklolu, daha önce 6 kez Nefes Kredisi projeleriyle KOBlere nefes olduklarn anmsatarak, imdi yine üyelerimize nefes olmak için yola çkyoruz. Bu projede TOBB ve 365 oda ve borsa olarak, elimizi deil, gövdemizi tan altna koyuyoruz. Tüm kaynaklarmz üyelerimizin emrine veriyoruz. Bu projeyle bankalar ve TOBB, üyelerimize ksa sürede 6 milyar lirann üzerinde kredi imkan salayacak. ifadelerini kulland.

- Kamu bankalar da dahil olacak

Proje çalmalarna 1 ay önce baladklarn bildiren Hisarcklolu, lk olarak projemizi Hazine ve Maliye Bakanmza anlattk. Yürüyün, biz Hazine destekli KGF kefaletiyle arkanzdayz. dediler.

Ticaret Bakanmzdan proje için izin istedik, Arkanzdaym. dedi. Oda-borsa bakanlarmza sorduumda, Tam zamandr, yapalm. dediler. Fikrimizi Denizbanka açtmzda, her zaman olduu gibi Biz varz. dediler. Denizbank bizi yalnz brakmad. Kamu bankalarmzla görütük, 2 hafta sonra biz de balayabiliriz. dediler. Onlarn üzerinde epey proje yürüyor. 2 hafta sonra onlarla da benzerini sizlere duyurmu olacaz. deerlendirmesinde bulundu.

Bu destekler sayesinde 2 ay içinde küçük iletmelere 6 milyar lirann üzerinde kredi imkan salam olacaklar bilgisini veren Hisarcklolu, cirosu 25 milyon lirann altndaki küçük iletmelerin bugünden itibaren üye olduklar oda ve borsalardan alacaklar üyelik belgesi ile Denizbank ubesine bavurabileceini söyledi.

Hisarcklolu, iletmelerin oda ve borsalara gitmesine de gerek olmadn ifade ederek, TOBB veya oda-borsalarn sistemlerinden e-belge olarak da belgelerin alnabileceini dile getirdi.

Yaklak 2 hafta sonra ubelerdeki ar ylma bittikten sonra, kamu bankalarnn da projeye katlacan belirten Hisarcklolu, u ifadeleri kulland:

Onlarla birlikte Nefes Kredisi Projemiz daha da güçlenecek. Faiz oranmz yüzde 7,50 olacak. Bir üyemiz azami 100 bin lira kredi kullanabilecek. Bu tutar illere göre 50 bin lira ile 100 bin lira arasnda deiebilecek. Bizim için önemli olan ksm u, 2020 ylnda anapara ve faiz ödemesi olmayacak. Krediyi alan üyemiz 2020 yl için bankann yolunu unutacak, krediyi 2021 ylnda 12 eit taksitte geri ödeyecek. Kredinin yüzde 80i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamnda olacak.

- Özel bankann sahiplenmesi önemli

Projeyle küçük iletmelerin rahatlatlacana dikkati çeken Hisarcklolu, unlar kaydetti:

Böyle zor bir dönemde bir özel bankann bu projeyi en az bizim kadar sahiplenmesi, bizim için çok önemliydi. Geçtiimiz günlerde bir çarm olmutu, Bu dönem kar hesab yaplacak, müteri seçilecek bir dönem deil. demitim. Denizbank ite bu çarmza, kamu bankalar gibi, olumlu cevap verdi.

Yüzde 7,5 gibi oldukça düük bir faiz oranyla özel bankalarn da kredi verebileceini herkese gösterdi.

- Gayemiz KOBlere yeniden nefes aldrmak

Denizbank Genel Müdürü Ate de Hazine ve Maliye Bakanlnn bu süreçte att admlara iaret ederek, Biz de Denizbank olarak kendi gücümüz paralelinde TOBB Bakan Hisarcklolunun inisiyatifi ve KGF öncülüünde Nefes Kredisi ile elimizi tan altna koymaya karar verdik. dedi.

çinde bulunulan dönemde KOBlerin zorluklar yaadn belirten Ate, u deerlendirmede bulundu:

KOBlere i yerini açamad bu dönemde acil ve zaruri giderlerini karlamak üzere nefes olmay amaçladk. TOBB ve KGF i birliiyle yaplan Nefes Projesinin öncü özel bankas olmaktan gururluyuz. Üzerimize düen sorumluluu alp bu süreci atlatabilmek için yln tamamnda geri ödemesiz 2021 ylnda eit taksitlerle geri ödenecek 50 bin lira ile 100 bin lira arasnda yüzde 7,5 faizli bir imkan ortaya getiriyoruz. En büyük gayemiz KOBlerimize yeniden üretecekleri güne kadar nefes aldrabilmek.

Banka olarak Nefes Kredisi kapsamnda ortaya koyduklar 3 milyar liralk finansmanla 40 bin KOBye ulamay hedefledikleri bilgisini veren Ate, bavuruda bulunan KOBlerin hzla deerlendirmeye alnacan ve kredilerin kendilerine arz edileceini söyledi.

Ate, Milli vazife olarak gördüümüz bankaclkta olaanüstü dönemlerde elimizden gelen gayretle halkmz ve geni kesimleri destekleme kararllndayz. diye konutu.

Konumalarn ardndan Nefes Kredisine ilikin protokol, Hisarcklolu ile Ate tarafndan imzaland.

Ana Sayfaya Git