İşçi ve işverene can simidi oldu

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında 480 bin 659 işletmede 3,5 milyonu aşkın çalışana toplam 20 milyar lirayı aşkın ödeme yapıldı.

Haberler 19.11.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyada toplum saln ve günlük hayat olumsuz etkileyen Kovid-19 salgn, çalma hayatn da sekteye uratt.

Salgnn iletmeler ve istihdam üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek için birçok ülke gibi Türkiye de önemli tedbirler ald.

Bu kapsamda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan mart aynda açklanan Ekonomik stikrar Kalkan ile içi ve iverenler bata olmak üzere toplumun geni kesimine ulald.

Yardm, ödeme ve destekleri içeren pakette, Ksa çalma Ödenei ve Nakdi Ücret Destei uygulamalar etkin ekilde kullanld.

- Daha fazla çalann yararlanmas için koullar esnetildi

Kovid-19 salgnnn ortaya çkard zorlayc sebep nedeniyle i yerindeki haftalk çalma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir orannda azaltlmas veya süreklilik koulu aranmakszn i yerinde faaliyetin tamamen veya ksmen en az 4 hafta süreyle durdurulmas üzerine Ksa çalma Ödenei ile sigortallara çalamadklar dönem için gelir destei saland.

Bu süreçte mümkün olduunca fazla sayda çalann Ksa çalma Ödeneinden yararlanmas için önemli bir deiiklik yaplarak 600 gün olan prim ödeme gün says 450ye, 120 gün olan hizmet akdine tabi olma süresi de 60 güne indirildi.

Bununla birlikte, istenen belge says azaltld, prosedürler basitletirildi, ödemeleri hzlandrmak adna da uygunluk tespit ilemi, ödemeden sonraya brakld.

Kovid-19 salgn sebebiyle koullar esnetilen Ksa çalma Ödenei ile 480 bin 659 iletmede 3,5 milyonu akn çalana toplam 20 milyar liray akn ödeme yapld.

Uygulama kapsamnda ksa çalma ödemesi yaplan içilerin Genel Salk Sigortas primleri de karland.

- Normale dönen 2,5 milyon çalan ksa çalmadan çkt

Salgnn etkisinin baz sektörlerde devam etmesi üzerine içi ve iveren kesiminin Ksa çalma Ödeneinde süre uzatlmas talebi karlk buldu.

Sosyal Koruma Kalkan kapsamnda 26 Martta balatlan uygulama, içi ve iveren kesimlerinin de talebiyle faydalanclar için Cumhurbakan kararyla yl sonuna kadar uzatld.

Haziran aynda yeni normale geçilmesiyle beraber birçok iletme ksa çalma kapsamndan çkmaya balad. Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn devreye ald Normalleme Desteinin de etkisiyle 1 Kasm itibaryla 2,5 milyon çalan için ksa çalma uzatma talebinde bulunulmad.

- Ksa çalma Ödenei nasl hesaplanyor?

Günlük ksa çalma ödenei, sigortalnn son 12 aylk prime esas kazanc dikkate alnarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancnn yüzde 60na karlk geliyor. Bu ekilde hesaplanan ksa çalma ödenei miktar, aylk asgari ücretin brüt tutarnn yüzde 150sini geçemiyor.

Ana Sayfaya Git