İşçi yeni zam teklifi istedi

Kamu işçisi hükümetten yeni zam teklifi bekliyor.

Haberler 14.07.2021 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Kamudaki 700 binden fazla içiyi ilgilendiren zam görümelerinde içileri temsil eden Türk- ve Hak-, hükümetten taleplerini karlayacak yeni bir teklif bekliyor.

Bakanlklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryollar, eker fabrikalar ve elektrik üretim santrallerinin de aralarnda olduu kamu kurum ve kurulularndaki 700 binden fazla içiyi ilgilendiren 2021 Yl Kamu Toplu Sözlemeleri çerçeve Protokolü görümelerinde süreç devam ediyor.

Türk- ve Hak-in en düük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, dier 6 aylar için enflasyon art yüzde 3 refah pay talebine karn, hükümet brüt ücreti 3577-3750 lira aras olanlara 100 lira, brüt ücreti 3750-4000 lira aras olanlara 60 lira seyyanen zam ile yln ilk 6 ay için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 art enflasyon fark teklif etti.

- Taban ücretin asgari ücretin altnda kalma riski var

Türk- Genel Mali Sekreteri Ramazan Aar, AA muhabirine, hükümetin teklifinin ardndan Türk- bünyesinde oluturduklar Kamu Kesimi Toplu Sözlemeleri Koordinasyon Kurulunu acil olarak toplayp, teklifi deerlendirdiklerini söyledi.

Konfederasyona bal 15 sendikadan temsilcilerin katld toplantda, teklifin kabul edilemez bulunduunu belirten Aar, öyle konutu:

Bizim taleplerimiz ile hükümetin teklifi arasnda ciddi bir fark var. Enflasyon, geçim artlar ve düük ücretli içilerin durumu ortada. 700 bin içinin yaklak yars düük ücretlerle çalyor. Beklentilerin çok altnda olan hükümetin bu teklifi, zaten bozuk olan çalma hayatndaki dengeleri daha da bozar. Hükümetin teklifindeki taban ücretin, yeni ylda asgari ücretin altnda kalma riski söz konusu. Böyle bir ey gerçekleirse çalma bar ciddi yara alr. Taban ücretteki art önemsiyoruz. Talep ettiimiz rakamlarla ücret dengesizliini gidermek istiyoruz. Tüm bunlar göz önünde alp, hükümetten taleplerimize karlayacak yeni zam teklifi bekliyoruz.

- Bayramdan sonra makul pazarlk süreci balar

Hak- Genel Bakan Vekili Osman Yldz da hükümetin geçen hafta yapt teklifi pazarla giri olarak deerlendirdiklerini ifade etti.

Hükümetin daha makul bir teklif getireceine ve o teklif üzerinden müzakereyi sürdüreceklerine inandn belirten Yldz, unlar kaydetti:

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanmzn ortaya koyduu yaklamdan, yaplan teklifin sürecin balangc olduunu anladk. Bu teklif, üzerinde ilerleyeceimiz seviyede deil. Kamuoyundaki tepkiler de bu yönde. Hükümettin yeni teklifiyle birlikte bayramdan sonra makul pazarlk sürecinin balayacan düünüyorum. Bu sürecin uzlayla baarl bir ekilde neticelendirileceine inanyorum.

Ana Sayfaya Git