İşçilerde iş kolu krizi!

Türk-İş'ten, kamuda kadroya geçirilen taşeron işçilerin iş kolu düzenlemesiyle ilgili, "696 sayılı KHK ile iş koluna göre sendikalaşma ilkesine getirilen geçici süreli istisnanın kalıcı hale getirilmesi ya da sürelerinin uzatılması sendikal düzeni ve iş barışını olumsuz etkileyecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberler 08.08.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- Yönetim Kurulu adna yaplan açklamada, kamuda taeron irket bünyesinde çalan içilerin 696 sayl KHK ile sürekli içi kadrolarna, mahalli idarelerdekilerin ise belediye irketlerinde kadroya alnd hatrlatld.

Türk- yönetimi, eksiklerine ramen atlan bu admn olumlu karlandn belirterek, sonraki süreçte içilerin ücret, ikramiye ve özlük haklar bata olmak üzere çalma artlarnn iyiletirilmesine yönelik taleplerin konfederasyonca her platformda dile getirildiini vurgulad.

ASIL N KOLUNDA ÖRGÜTLENLMEL

696 sayl KHK ile 6356 sayl Kanuna eklenen geçici 7. maddeyle kadro düzenlemesinin geçi sürecinde i koluna göre sendikalama ilkesine geçici süre istisna getirildiini hatrlatan Türk- yönetimi, unlar kaydetti:

Bu düzenlemeye Konfederasyonumuz batan itibaren kar çkm, yardmc ilerde çalanlarn asl iin yapld i kolu bünyesindeki sendikada yer almalar gereini savunmutur. Nitekim i hukuku mevzuatmz da bu ekilde düzenlenmitir. Ancak, 696 sayl KHK ile belirlenen bu istisna durumun sürekli hale getirilmesi için tartma yaratlmaya çallmaktadr. Mahalli idarelerde çalanlar için 696 sayl KHKnin öngördüü geçici süre sona ermi ve yasal düzenleme çerçevesinde sendika üyelikleri devam etmitir. Burada sorun görmeyenler kamu kurumlar söz konusu olduunda, çalma hayatnda yllardr olan düzenlemenin deimesini istemektedir. 696 sayl KHK ile i koluna göre sendikalama ilkesine getirilen geçici süreli istisnann kalc hale getirilmesi ya da sürelerinin uzatlmas sendikal düzeni ve i barn olumsuz etkileyecektir.

KANUNUN ÖNGÖRDÜÜ MODELDE DEVAM EDLMEL

Türk- Yönetim Kurulu, mahalli idarelerde 1 Temmuzda sona eren i koluna göre sendikalama ilkesi istisnas sürecinin, kamu kurum ve kurulularnda 1 Kasmda biteceine dikkati çekerek, u uyarlarda bulundu:

696 sayl KHKnin geçi hükümlerinin kalc hale getirilmesi ya da süresinin uzatlmas, ülkemizde 1947den beri uygulanmakta olan i koluna göre sendikalama modeline göre oluan sendikal düzeni alt üst edecek ve sendikalar arasndaki çekimeleri kavgaya dönütürecektir. çoklu sendikann yol açaca rekabet artlar i yerindeki verimi ve i barn olumsuz etkileyecektir. Bu istisna hükmün i yeri kavramn yok edip sanal i yerlerinin kurulmasn öngörmü olmas, i yerinin ölçüt alnd yerlemi dier i hukuku kavramlarna da büyük zarar verecektir. Bir i yerinde sadece bir toplu i sözlemesi olmas kural ortadan kalkaca için ayn kamu i yerinde çalma koullarn düzenleyen birden çok toplu i sözlemesi söz konusu olabilecektir. Bu sakncalar beraberinde getiren istisna hükmünün sürdürülmesinin toplu i sözlemesi düzeninde eitlie aykr sonuçlar dourmas da kaçnlmaz olacaktr.

696 sayl KHKnin öngördüü geçi süreci sonunda Sendikalar ve Toplu Sözlemesi Kanununun 4. maddesinde öngörülen i koluna göre sendikalama ilkesinin muhafaza edilerek, kanunun öngördüü modelde devam edilmeli. görüünü paylaan Türk- yönetimi, çalma hayat uzman birçok akademisyenin görü ve çalmalarnn da bu dorultuda olduunu vurgulad.

Ana Sayfaya Git