İşçilerin gelir vergisi düşsün

Türk-İş, işçilerin gelir vergisi oranlarının düşürülmesini istedi

Haberler 25.10.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- Konfederasyonu, içilerin gelir vergisi dilimlerinden kaynaklanan ciddi gelir kayplarna dikkati çekerek, çalanlara yönelik vergi adaletinin salanmas için gerekli mevzuat deiikliklerinin yaplmasn talep etti.

çilerin gelir vergisi oranlarnn yüksekliini gündeme getiren Türk-, bu konuda yeni bir giriimde bulundu.

Konfederasyon, Cumhurbakanl, Hazine ve Maliye Bakanl, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl ile Vergi Konseyi Bakanlna gönderdii yazyla, çalanlarn gelir vergisi oranlarnn yükseklii nedeniyle yaanan gelir kayplarna dikkati çekti.

Gelir vergisi mükelleflerinin büyük bölümünü ücret geliri elde edenlerin oluturduunun vurguland yazda, ücretli çalanlarn hem dorudan gelir ve kazanç hem de dolayl olarak mal ve hizmet alm üzerinden ar vergi yüküyle kar karya olduu ifade edildi.

YILBAINDA ALINAN ÜCRET YIL SONUNDA DÜÜYOR

Türk-in yazsnda, vergi konusunda ücretliler aleyhine var olan adaletsiz yapnn deitirilmesinin çalanlarn en büyük beklentisi olduu belirtilerek, u ifadeler kullanld:

Üye sendikalarmzn örgütlü olduu i yerlerinde çalan içilerin ikayet ettii konularn banda ücretlerinden yaplan kesintiler geliyor. Ücret geliri vergilendirilen içilerin yln belirli bir ayndan itibaren vergi dilimi deimekte ve ücretleri daha yüksek vergi oranndan vergilendirilmekte. çilerin ylbanda ellerine geçen net ücret seviyesi yln ilerleyen aylarnda düüyor. çou zaman yln ikinci yars için belirlenen ücret zam oran gelir vergisi artn bile karlamaktan uzak kalyor. Bu durum, içinin eline geçen net ücret tutarn azaltyor ve geçim sknt yaamasna yol açyor. Toplu i sözlemesi müzakerelerini çkmaza sokan hususlardan birisi de çou zaman vergideki bu adil olmayan düzenlemelerdir.

ÜCRET 4 BN LRA OLAN ç 1479 LRA KAYBA URUYOR

Net ücreti 4 bin lira olan bir içinin haziranda yüzde 20lik, aralkta ise yüzde 27lik vergi dilimlerine girdiini anmsatld yazda, u bilgilere yer verildi:

Yln ilk be aynda net 4 bin lira ücret geliri elde eden içinin ücreti maysta net 3 bin 868 liraya, temmuz, austos, eylül, ekim ve kasm aylarnda net 3 bin 778 liraya, aralkta ise 3 bin 761 liraya düüyor. Bu nedenle içi yln toplam itibaryla yüzde 20lik ve yüzde 27lik vergi dilimlerine dahil olduu için net 1479 lira gelir kaybna uruyor. Söz konusu gelir kayb daha yüksek ücret alan çalanlar için geçerli olduu gibi, asgari ücret alan evli ve çocuklu çalanlar için de geçerli.

GELR VERGSNDE ÜCRETLLER LEHNE AYRIM YAPILMALI

Yazda, gelir seviyesi yüksek olan ile düük olan bireylerin vergi dilimleri nedeniyle yaadklar maddi kayplarn yaamlarna etkisinin farkl olduuna dikkat çekilerek, u talepler sraland:

Düük gelirlilerin vergi dilimlerinden kaynaklanan kayplar bu bireylerin bata temel ve zorunlu harcama kalemleri olmak üzere asgari yaam standartlarna dorudan etkiliyor. Gelir Vergisinde ücretliler lehine bir ayrm yaplmas bu bakmdan olumlu sonuç verecektir. Vergi, kamu yükümlülüklerini vatandalar arasnda eit, adil, hakkaniyete uygun biçimde datt ölçüde demokratiktir. Sosyal hukuk devleti ilkesinin gerei olarak devlet vergi adaletinin gerçekletirilmesi yoluyla sosyal adaleti, sosyal yarar salamak, ekonomik ve sosyal dengeyi oluturmakla görevlidir. Bu nedenle, içilerin ücret gelirleri yönünden mevzuatmzda öngörülen vergi yükümlülüklerinin azaltlmas, içilerin ücret gelirleri vergi orannn indirilmesi ve belirli bir orana sabitlenerek uygulanmas uygun olacaktr. çilerin uradklar gelir kayplarnn önüne geçilmesi ve vergi adaletinin salanmas için gerekli mevzuat deiikliklerinin yaplmasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git