İşçilerin gözü zamda

700 binden fazla kamu işçisinin gözü zam pazarlığında Kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler öncesi birlikte hareket eden Türk-İş ve Hak-İş, mali ve sosyal hakları içeren ortak taleplerini hazırladı

Haberler 24.05.2021 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk- ve Hak-, kamudaki 700 binden fazla içinin ücretine 2021-2022de yaplacak zammn belirlenecei görümeler öncesi ortak taleplerini belirledi.

Konfederasyonlarn mali ve sosyal haklar içeren taleplerini ksa süre içerisinde çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna sunmasyla pazarlk süreci balayacak.

Bakanlklar, üniversiteler, hastaneler, karayollar, demiryollar, eker fabrikalar ve elektrik üretim santrallerinin de aralarnda olduu kamu kurum ve kurulularndaki 700 binden fazla içiyi ilgilendiren 2021 Yl Kamu Toplu Sözlemeleri çerçeve Protokolü öncesi sendikalar hazrlklarn tamamlad.

Bir önceki sözleme döneminde 200 bin civarnda kiiyi kapsayan görümeler, bu dönem taeron sisteminden kamuda kadroya geçenlerin de dahil olmasyla 700 binden fazla içiyi dorudan ilgilendiriyor.

TAERONDAN KADROYA GEçENLER çN TAYN TALEB

Sözleme kapsamndaki içi saysnn artmas ve kamuda yakn sayda üyeyi temsil etmeleri dolaysyla Türk- ve Hak-, bu dönem birlikte hareket etti. Kurulan komisyonlar ile üye sendikalarnn görü ve taleplerini toplayan konfederasyonlar, daha sonra mali ve sosyal haklar içeren ortak taleplerini hazrlad.

Salk kurumlarnda içilere ek ödeme yaplmas, taerondan kadroya geçen içilere tayin ve becayi hakk verilmesi ve bu içilere yönelik zorunlu emeklilik uygulamasnn kaldrlmasnn da aralarnda olduu talepler, ksa süre içerisinde çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlna sunulacak.

Konfederasyonlarn taleplerini sunmasyla resmi olarak balayacak pazarlk sürecinin, yürütülecek müzakerelerin ardndan temmuz aynda sonuçlanmas bekleniyor.

DER SÖZLEMELER DE YAKINDAN LGLENDRYOR

Öte yandan, yaklak 3,5 milyon memur ile 5,5 milyon memur emeklisinin maalarna yaplacak zam orannn belirlenecei 2021-2022 yllarn kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleme görümeleri 1 Austos itibaryla balayacak.

Bu dorultuda, kamu içilerini ilgilendiren 2021 Yl Kamu Toplu Sözlemeleri çerçeve Protokolü, memurlarn toplu sözlemesi bata olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu i sözlemelerin çerçevelerini belirlemesi açsndan da önem tayor.

Hükümet ile Türk- arasnda 2019da imzalanan Kamu Kesimi Toplu Sözlemesi ile ücreti 3 bin 500 lirann altnda olan içiye 150 lira iyiletirme, tüm içilere ise 2019un ilk alt ay için yüzde 8, ikinci alt ay için yüzde 4, 2020nin ilk ve ikinci alt ay için yüzde 3er ve enflasyon fark orannda zam yaplmt.

Ana Sayfaya Git