İşçilerin mevsimlik göçü başladı

Havaların ısınmaya birlikte tarım işçilerinın batı illerine mevsimlik göçü başladı.

Haberler 18.05.2017 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her yl birçok aile, yevmiye karlnda çalmak için bat illerine mevsimlik tarm içisi olarak göç ediyor. Eyalarn kiraladklar araçlarla gönderen içiler, kendileri ise sonradan minibüslerle yola çkyor. Tarm göçünün balamasyla birlikte çou aile, okula giden çocuklarn da brakacak kimseleri olmad için okuldan alp tarlada çaltryor. Karne almadan ailesiyle birlikte Kayseriye pancar çapasna gittiini belirten 11 yandaki Abdulmuttalip çnar, Biz 6 kiilik ailemle birlikte Kayseriye gidiyoruz. Ben 5inci snf örencisiyim. Okullar kapanmadan veya açlrken hiçbir zaman karnemi alamadm. Benim yerime burada kalan yaknlarm alyor. Bazen de onlar almyor okula balaynca öretmenimiz karnemizi veriyor dedi.

Her yl çocuklaryla çalmak için bat illerine gittiini söyleyen 65 yandaki Cuma Sobay da unlar söyledi: Koskoca Harran Ovasnda i bulamadmz için batya gidiyoruz. çapa iinde çalacak ailelerle birlikte kiraladmz bu TIRla önce eyalarmz gönderiyoruz. Ardndan bizler de minibüslerle yola çkyoruz. Her yl bu cefay çekiyoruz. Aldmz para bize yetmiyor. Tehlikesi ve hastal da çabas, artk devlet büyüklerimiz bu soruna bir çözüm bulanmasn istiyoruz.

KADINLARIN DAHA ZOR

6 aylna ayrlarak bat illerine giden mevsimlik tarm içilerinde en fazla zorluu kadnlarn yaadn vurgulayan Songül Kurt ise, Biz kadnlar gündüz erkeklerle beraber tarlada çalyoruz. Dier yandan tarladan sonra akamlar kaldmz çadrlara gelip yemek yapyoruz, bulak ykyoruz, çocuklara bakyoruz. bulamadmz için bunca eziyette katlanyoruz diye konutu.

Kayseriye 12 kiilik ailesiyle birlikte pancar toplama iine gittiklerini anlatan 45 yandaki Halit Gök de, ekonomik skntdan dolay çocuklaryla beraber batya gidip 6 ay çalmak zorunda kaldn söyledi. Gök, öyle dedi: Kayseride eker pancar toplayacaz. Ayrca nohut, mercimek ve dier tarla ürünlerini de toplayacaz. Ekonomik skntdan dolay okula giden 4 çocuumu tatile girmeden almak zorunda kaldm. Dönüm bana 20- 25 liraya çalyoruz. Her yl ayn ücretle çalyoruz. Bölgede i olmad için bizler her yl batya göç ediyoruz.

Ana Sayfaya Git