İşçinin iş kolları

Hak-İş, taşerondan kadroya alınan işçilerin iş kollarını değiştiren düzenlemenin iptalini istiyor

Haberler 06.08.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hak- Genel Bakan Mahmut Arslan, 6356 sayl Kanunun geçici 7. maddesinin 3. fkrasnn yürürlükten kaldrlarak, kamu kurumlarnda yardmc ilerde çalan içilerin fiilen çaltklar ve halen örgütlenmi olduklar i kollarnda örgütlenmelerinin sürekli hale getirilmesini talep ediyoruz. dedi.

Arslan, Hak- Genel Merkezinde düzenledii basn toplantsnda, 696 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda ve yerel yönetimlerde taeronlar yannda çalan içilerin kamu kurum ve kurulularnn sürekli içi kadrolarna ve yerel yönetim irketlerinin sürekli içi kadrolarna geçirildiini anmsatt.

Düzenlemenin Cumhuriyet tarihinin çalanlara yönelik en önemli ve kapsaml reformu olmasnn yannda kamuda ve yerelde yaklak 1 milyon içinin kadroya geçirilmesini de saladn vurgulayan Arslan, bu reformdaki katklarndan dolay Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana teekkür etti.

Arslan, 696 sayl KHK ile 6356 sayl Kanuna eklenen geçici 7. maddenin 3. fkras gereince konfederasyonlarna bal sendikalara üye on binlerce içinin i kolunun 1 Kasm 2020den itibaren deitirileceini, çaltklar i yerlerinin tescilli olduu asl ikolundan SGKye tescil edilmelerinin öngörüldüünü anlatt.

Bu durumun, taeron içilerin örgütlenmesi, kadroya geçirilmesi ve toplu i sözlemesinden faydalanmas için emek veren sendikalar için kabul edilebilir olmadn ifade eden Arslan, öyle konutu:

ki yldan fazla süredir bata Sayn Cumhurbakanmz olmak üzere, Sayn Aile, çalma ve Sosyal Politikalar Bakanmz, partilerin grup bakanvekilleri, AK Partinin MYK üyeleri ve bütün muhataplara srarla bu düzenlemenin hem anayasaya hem sendikal örgütlülüe hem de içilerin iradelerine aykr olduunu anlatmaya çaltk. Bu büyük baarmzn böyle bir düzenlemeyle gölgelenmesine itiraz ettik. Bunun hesaplanamayan ve gelecekte Türkiye için yeni sorunlar dourabilecei endiemizi ilettik. Sendikalarmzn kanun zoruyla üyelerinin baka sendikalara üye yaplma durumunun kabul edilemez olduunun altn çizdik. Toplu sözleme özgürlüünün baz sendikalar için ortadan kaldrldn vurguladk.

- Örgütlenme özgürlüünün önündeki engelin kaldrlmasn istiyoruz

Düzenlemenin asl i kolu iddiasyla içilerin mevcut i kollarn ve yllardr üyesi olduklar sendikalarn deitirmelerine neden olacan aktaran Arslan, bu yeni durumun hem sendikalar arasnda dayanma ve uyumu tehdit edeceini hem de Hak-e ciddi ekilde zarar vereceini söyledi.

Konfederasyonlarna bal sendikalara üye yaklak 180 bin kiinin düzenlemeden etkileneceine dikkati çeken Arslan, bu saynn Hak-in toplam üye saysnn önemli bir oranna karlk geldiine iaret etti.

Arslan, Hak-in tüm sendikalarnn kendileriyle görü birliinde ve dayanma içerisinde olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

çilerin yllardr örgütledikleri sendikalarnn bir kanun düzenlemesiyle içinin boaltlmasna, sendikalarmzn bazlarnn büyük ölçüde üyelerini kaybetmi olmasna, hiç hak etmedikleri halde içilerin kanun zoruyla baka bir sendikaya üye yaplmasna karyz. Bu kar çkmzn hem uluslararas sözlemelerle hem anayasamzla hem de mevcut mevzuatla örtütüünün altn çizmek istiyoruz. Biz kanun zoruyla bir içinin, bir baka sendikann üyesi olmas zorlamasn kabul edemeyiz. Sendikal örgütlülük, sendikal özgürlükle ancak söz konusu olabilir. Bu örgütlenme özgürlüünün önündeki engelin kaldrlmasn istiyoruz.

- Süreçte Cumhurbakanmzn katk ve destekleri önemli

Söz konusu sorunun 6356 sayl Kanuna eklenen geçici 7. maddenin kaldrlmasyla ortadan kalkacan belirten Arslan, unlar söyledi:

Önümüzde üç aylk bir zaman dilimi var. Hak- olarak 6356 sayl Kanunun geçici 7. maddesinin 3. fkrasnn yürürlükten kaldrlarak, kamu kurumlarnda yardmc ilerde çalan içilerin fiilen çaltklar ve halen örgütlenmi olduklar i kollarnda örgütlenmelerinin sürekli hale getirilmesini talep ediyoruz. Sürecin etkin bir ekilde tamamlanmas hususunda Sayn Cumhurbakanmzn katk ve desteklerinin önemli olduunu bir kez daha vurguluyoruz. Ayrca Sayn Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanndan sorunun ivedilikle çözülmesini rica ediyoruz.

Ana Sayfaya Git