İşçiye maaş işverene kalkan!

Devletten işçiye maaş, işverene koruma kalkanı

Haberler 03.04.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn etkilerini azaltmak için alnan tedbirler kapsamnda ksa çalma ödenei hem iverene hem de içilere önemli avantajlar getiriyor.

Kovid-19 salgnnn etkisini artrmasyla sosyal izolasyonun daha da önem kazand bugünlerde hükümet, özel sektörde istihdam sürekliliini salamak için çok kritik bir adm atarak ksa çalma ödeneini devreye ald.

çi dostu olarak nitelendirilen bu uygulama, iverenin de zor dönemlerde çalanlarn kaybetmesini engelliyor.

KMLER BAVURABLR?

yerindeki haftalk çalma sürelerini geçici olarak en az üçte bir orannda azaltan veya faaliyetlerini tamamen ya da ksmen en az 4 hafta durduran iverenler, ksa çalma bavurusu yapabiliyor.

Ksa çalma balama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 ylda 450 gün prim ödemi olanlar ödenekten faydalanabiliyor. Ksa çalma ödenei, çalmad süreler için içinin dorudan kendisine ve aylk olarak ödeniyor.

- SEKTÖR AYRIMI VE çALIAN LMT YOK

Ksa çalma uygulamasndan yararlanmak için asgari çalan says art bulunmuyor. Bir kii çaltran iveren de bu uygulamadan yararlanabiliyor. Bavurular için sektör ayrm da yok, her sektörden bavuru yaplabiliyor. SGK ve Maliye borcu olan bir iveren de ksa çalma bavurusunda bulunabiliyor.

- KISA çALIMA ÖDENENDE ÜST SINIR 4 BN 381 LRA

Günlük ksa çalma ödenei, sigortalnn son 12 aylk prime esas kazançlar dikkate alnarak günlük ortalama brüt kazancnn yüzde 60 olarak hesaplanyor. Bu ekilde hesaplanan ksa çalma ödenei miktar, aylk asgari ücretin brüt tutarnn yüzde 150sini geçemiyor. Dolaysyla ald brüt ücret miktarna göre herhangi bir sigortal, 1752 lira ile 4 bin 381 lira arasnda deien ksa çalma ödeneine hak kazanyor. Bu da günlük 58 lira ile 146 liraya denk geliyor.

- ÖDEME 3 AY

Ksa çalma azami uygulanma süresi 3 ay olurken, talebi kabul edilen iverenlerin, uygulamadan yararlandklar süre boyunca içi çkarmamalar gerekiyor. Ödemeler PTT araclyla yaplyor.

Kovid-19dan olumsuz etkilendii gerekçesiyle ksa çalma talep eden iveren, buna ilikin kantlarla birlikte Ksa çalma Talep Formu ve Ksa çalma Uygulanacak çi Listesini bal olduu KUR birimine elektronik posta göndererek ksa çalmaya bavurabiliyor. Bavurularnn sonucu da elektronik posta yoluyla taleplerini gönderdikleri adrese bildiriliyor.

Ana Sayfaya Git