İşe iade istediler

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, KHK'lerle ihraç edilen kamu emekçilerin işlerinin iade edilmesini istedi.

Haberler 30.10.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Diyarbakr ubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen kamu emekçilerine ilikin Balar ilçesi Kouyolu Parkndaki nsan Haklar Ant önünde açklama yapt. Direne direne kazanacaz sloganyla antn önünde gelen KESK üyeleri, OHAL Komisyonu lavedilsin, ihraçlar koulsuz iade edilsin yazl pankart açt.

HRAçLAR SÜREKL HALE GETERLD

Açklamay KESK Diyarbakr ubeler Platformu adna Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) yöneticisi Rozerin çatak yapt. ktidarn 15 Temmuz darbe giriimini frsata çevirdiini belirten çatak, ktidarn darbe giriimini Allahn lütfu olarak görmesi OHALin kalc hale getirilmesiyle daha anlalr olmutur. Darbe giriimi üzerinden 4 yl geçmesine ramen hala bata toplant, gösteri, yürüyü ve toplu eylem hakk, düünce ve ifade özgürlüü bata olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kullanm neredeyse imknsz hale getirilmitir. Hakeza 7145 sayl kanun ile 375 sayl KHKnn ek 35. Maddesi ile OHAL uygulamas olan kamudan ihraçlar sürekli hale getirilmitir dedi.

130 BN HRAç

OHAL döneminde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaandn dile getiren çatak, 12 Eylül askeri darbesinde 5 bin kamu emekçisi iten çkarlrken, 15 Temmuz darbe giriiminde ise 130 bin kamu emekçisinin iten çkarldn söyledi. Kiiye özgü KHKlerin çkarldn belirten çatak, Kamu emekçilerinin hukuka uygun olarak kazanlm sosyal ve ekonomik haklar, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakk, savunma hakk da ihlal edilerek idari tasarrufla hukuka aykr olarak ellerinden alnmtr diye konutu.

YÜZDE 88,5 REDDEDLD

hraç kararlarna kar hiçbir bavuru yolunun olmad, Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) yaplan bavurularn da sonuçsuz kaldna dikkat çeken çatak, bunun sonucunda 685 Sayl KHK ile OHAL lemleri nceleme Komisyonunun kurulduunu ifade etti. çatak, ancak söz konusu komisyonunda baz kanun hükümlerinin geçersiz klma yetkisi verildiinden hukuksuzluun devam ettiini söyledi. çatak, Aradan neredeyse 4 yl geçmi, komisyon hala 16 bin 50 dosyay karara balamamtr. Karara balad dosyalarn yüzde 88,5ini ise ret etmitir. Bavurusu ret edilenlerin itiraz ettii dare Mahkemeleri de Komisyonun hzyla karar almakta olup yllara yayma görevini devam ettirmektedirler dedi.

TALEP: GÖREVLERNE ADE EDN

Güvenlik soruturmalar ad altnda yaanan keyfilik, ayrmclk ve hakszlklara son verilmesi gerektiini dile getiren çatak, KESKlilerin dün olduu gibi bugün de iktidar politikalarna biat etmeyeceini söyledi. çatak, ihraç edilen emekçilere ilikin taleplerini ise öyle sralad: Hukuka ve uluslararas sözlemelere aykr, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini Anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organ gibi çalan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lavedilmelidir. Haklarnda memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinlemi yarg karar bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklaryla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Hukuksuz ihraçlardan dolay madur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayplar karlanmaldr. Bunlar gerçekleinceye, ihraç kamu emekçilerinin maduriyetleri giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git