İşletmeler Denetimde!

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, sığır cinsi hayvanlar ile koyun-keçi türü hayvanların tanımlanması ve izlenmesi kapsamında her yaştan hayvanların kayıt altına alınması ve mevcut işletmelerin güncellenmesi konusunda; kentte bulunan tüm işletmelerin aralıksız denetlendiğini belirterek, denetimlerde tek tırnaklı hayvan etine rastlanılmadığını söyledi.

Haberler 19.05.2018 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürümüz Mustafa Ertan Atalarn, kentte bulunan tüm iletmelerin ziyaret edilerek, iletmelerde bulunan ve bulunmayan hayvanlarn tespitinin ekiplerce aralksz yapld belirtildi. Yaplan çalmalar sonucunda iletmelerin güncellenerek, mevcut hayvan varlnn ortaya çkt bildirildi. Ekipler tarafndan yaplan çalmalarda il genelinde iletmelerde bulunmayan 1 milyon 77 bin 108 adet küçükba, 188 bin 723 adet büyükba hayvann düümü gerçekletirilerek iletmeler güncellendi. Ayrca 3 milyon 544 bin 436 adet hayvana da salk taramas yapld bildirildi.

Mezbahaneler kontrol altnda

Diyarbakr Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürü Mustafa Ertan Atalar tarafndan yaplan açklamada kentteki mezbahanelerin görevlendirdikleri veteriner hekimler tarafndan kontrol altnda olduunu belirtti. Açklamada, limizde faaliyet gösteren 4 adet krmz et kesimhanesi bulunuyor. Bu mezbahanelerde, ilçe müdürlüklerimizde birer veteriner hekim kesimhane Resmi Veteriner Hekimi olarak görevlendirilerek, tüm ilemler bu personellerin gözetimi altnda yaplyor. Yaplan kesimlerde hayvanlarn salk muayenesi, küpe kontrolü, rk, cinsiyet özellikleri birebir yaplarak, kesim sonrasnda bu hayvanlardan alnan küpeler kesim cetvellerine ilendikten sonra sorumlu veteriner hekimlerimizce imha ediliyor. Veteriner hekimlerimiz bununla ilgili oluturduklar tutanaklar ve kesim cetvellerini her ay düzenli olarak il müdürlüümüze bildiriyorlar. Kesimhanelerimizde dii ve gebe hayvan kesimi yasak olup sadece Bakanlmzn bildirimde bulunduu ekilde damzlk vasfn yitiren veya kaybetmi hayvanlarn kesimine müsaade ediliyor. Burada da bu ilemin yaplabilmesi için veteriner hekim raporu art aranyor. Bu ekilde yaplan kesimler de düzenli ve aylk olarak il müdürlüümüze bildiriliyor denildi.

Tek trnakl hayvan etine rastlanlmad

Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar tarafndan yaplan açklamada denetimlerin il genelinde devam ettii belirtildi. Açklamada u ifadelere yer verildi:

2018 ylnn balangcnda et ve et ürünlerinde taklit ve taiin önüne geçmek amacyla 12-14 ubat 2018 tarihleri arasnda ilimizde bulunan 583 gda iletmesinden krmz et ve et ürünleri olarak satlan ürünlerden toplam 541 numune alnarak serolojik muayeneleri yaptrlmak üzere laboratuvara gönderildi. Laboratuvarda yaplan muayyene ve analiz sonuçlarna göre alnan numunelerin hiçbirinde tek trnakl etine rastlanmad. limiz genelinde hayvan hastalklarnn önlenmesi, hayvan hareketlerinin kontrol altna alnmas için 20 veteriner salk teknisyen, teknikeri ve 127 veteriner hekim ile youn bir ekilde çalmalara devam edilecektir.

Ana Sayfaya Git