İşletmelere mikro kredi!

Salgından etkilenen mikro ve küçük işletmelere 5 milyar liralık destek programında ilk ödemeler başladı

Haberler 03.07.2021 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi (KOSGEB) Bakan Hasan Basri Kurt, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklad 5 milyar liralk destek paketinin ilk fazna ilikin ödemeleri 30 Haziran itibaryla balattklarn belirterek, Türkiyenin büyük çapl ihracat yapan irketlerini tedarik konusunda besleyen küçük ve mikro ölçekli iletmelerin ayakta kalmalarn destekliyoruz. dedi.

Kurt, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnndan etkilenen imalat sektörü ve bu sektörü tamamlayc alanlardaki mikro ve küçük ölçekli iletmelere verilen desteklere ilikin, deerlendirmelerde bulundu.

Salgn nedeniyle özellikle geçen yln balarnda büyük bir bilinmezliin yaandn, baz sektörlerde ilerin tkandn ifade eden Kurt, yenilie, dijitallemeye açk ve teknoloji odakl çalma prensibini yakalam iletmelerin söz konusu dönemden daha az etkilendiini kaydetti.

Kurt, KOSGEBin giriimcilere ve KOBlere yllk yaklak 2 milyar lira devlet kaynakl destek saladn vurgulayarak, söz konusu destein Kovid-19 salgn döneminde hiçbir ekilde aksamadn anlatt.

KOSGEBin, salgn öncesi bürokrasinin azaltlmas ve dijitalleme kapsamnda bütün sistemlerini internet ortamna tadnn altn çizen Kurt, 2020 ylnda bize ayrlan bütçenin yüzde 15 üzerine çkarak desteklerimizi KOBlere ulatrdk. Bu yl da benzer performans ortaya koymak için gayret gösteriyoruz. diye konutu.

TÜRKYE KRZ SONRASI DÖNEME DER ÜLKELERE GÖRE DAHA çABUK ADAPTE OLUYOR

Kurt, u an gündemlerinde, Cumhurbakan Erdoann salgndan etkilenen imalatç mikro ve küçük iletmelere yönelik açklad 5 milyar liralk destek paketinin bulunduunu anmsatarak, unlar kaydetti:

Birinci fazda ihtiyacn belirlenmesi ve destein daha zor durumda olana gitmesini amaçlamtk. Burada öncelikli hedef kitlemiz 2019dan 2020ye geçi sürecinde yüzde 25lik ciro kayb yaayanlar ve buna ramen personelini iten çkartmam olanlard. Ayrca daha önce ie devam kredisi veya KOSGEBden giriimcilik kredisi kullanmam olanlar gözettik. 5 milyar liralk destek paketinin ilk ödemelerine 30 Haziran itibaryla baladk.

Kurt, ikinci fazda ise az da olsa ciro kayb yaayanlar da sisteme dahil ettiklerine dikkati çekerek, Burada, ie devam kredisi veya KOSGEB giriimcilik kredisi kullanm olanlar da kapsama aldk. lk fazda artlar tamayanlar da yeniden bavuru yapabilecek. Bu programdaki temel amacmz, salgn sonras iletmelerimizin bir çk salayabilmeleri. Türkiye kriz sonras döneme dier ülkelere göre daha çabuk adapte oluyor. Bizim odaklandmz nokta, salgn sonras hzl bir tempoyla i hayatnn yüksek enerjisine kavumasn salamak. ifadesini kulland.

SALGIN SONRASI ORTAYA çIKAN FIRSATLARI DEERLENDRMEMZ GEREKYOR

Salgn sürecinde dünyann üretimi tek bir bölgeye konumlandrdn, bunun da her eyi alt üst ettiini anlatan Kurt, çinin buna iyi bir örnek olduunu belirtti. Kurt, bu noktada imalat sektöründe pratik davranan bir ülke olarak Türkiye için yeni alanlar ve frsatlar doduuna iaret ederek, bu frsatlarn salgn sonras hzlca deerlendirilmesi gerektiini vurgulad.

Frsatlarn deerlendirilmesinde kendilerine düen görevi bildiklerini ve buna göre hareket ettiklerini dile getiren Kurt, Biz de Türkiyenin büyük çapl ihracat yapan irketlerini tedarik konusunda besleyen küçük ve mikro ölçekli iletmelerin ayakta kalmalarn destekliyoruz. Nasl ki küçük bir çark büyük bir makinay iler hale getiriyorsa KOSGEB de yerinde ve etkin destekleme mekanizmalaryla KOBlerin yannda olmay sürdürüyor. deerlendirmesinde bulundu.

KNC FAZ BAVURULARI SÜRÜYOR

Salgndan etkilenen malatç Mikro ve Küçük letmeler Hzl Destek Programnn birinci fazna ilikin bavurular 3-21 Mays arasnda alnd. artlarn kolaylatrld ikinci faz bavurular, 21 Haziranda balad. Mikro ve küçük ölçekli iletmeler, 9 Temmuza kadar www.turkiye.gov.tr internet adresinden programa bavuru yapabilecek.

Ana Sayfaya Git