İsrafı önlemede söz veriyorum!

Bakan Pakdemirli, israfı önlemek için "Söz Veriyorum" kampanyası başlattı

Haberler 22.10.2020 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Gdan Koru, Sofrana Sahip çk projesi kapsamndaki Söz Veriyorum kampanyas ile ilgili, Bugün bu lansmanla beraber tanttmz kampanya, dier taraftan sosyal medya ve sosyal mecra kanallarndan da tantlyor. Hzl bir ekilde bu konuyla ilgili farkndaln artmas ve hem de burada bir dünya rekoru krlmas hedefleniyor. dedi.

Pakdemirli, Tarm ve Orman Bakanl ile Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütü (FAO) i birliinde gerçekletirilen Gdan Koru, Sofrana Sahip çk projesi kapsamndaki Söz Veriyorum kampanyasnn lansmannda yapt konumada, Gdan Koru, Sofrana Sahip çk projesinin dünyaya örnek olacak bir duruma geldiini, oluturulan farkndalk çalmalaryla milyonlarca insann dikkatini çektiini söyledi.

Tarm ve gdann önemine deinen Pakdemirli, Tarm yaplabilir 50 santimetrelik (cm) bir toprak, ortalama olarak 20 bin ylda, yani 7,3 milyon günde oluuyor. Ana besin kaynaklarmzdan birisi olan buday, 9 ayda, yani 270 günde hasat ediliyor. Bir insan, açla su varsa 56 gün, su yoksa 14 gün dayanyor. Gda üretim kaynaklar milyonlarca günde oluuyor ve üretim yüzlerce günde yaplyor. Gdann ortaya çk öyküsünü ne kadar iyi bilirsek elimizdekinin deerini o kadar iyi anlarz ve anlatabiliriz. ifadelerini kulland.

Pakdemirli, bugün 7,8 milyar olan dünya nüfusunun, aa yukar 30 yl içerisinde 10 milyar olacan aktararak, Gda talebine dayal üretim art olarak da en azndan yüzde 60 daha fazla gdaya ihtiyaç olacak. Bu nasl karlanacak? Hem üretimi artrarak hem de gda kayp ve israflarn azaltarak karlayabiliriz. Bugün yeni bir rakam vereceim. BMnin Temmuz 2020deki son raporuna göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn 2020 sonu itibaryla dünyada 130 milyon kiiyi daha kronik açla mahkum edebilir. eklinde konutu.

- Gda okuryazarl son derece önemli

Bekir Pakdemirli, tüm lojistik süreçleri içerisinde gdann yüzde 14ünün kaybedildiini ve bunu çözmek için birçok çözümle ilgili çalmann bakanlk ve dünyann bütün ülkeleri tarafndan yapldn anlatt.

Pakdemirli, gda israf konusunda daha fazla bilinçlendirme, tüketiciyi ve tüketenleri bilinçlendirme kampanyasnn yaplmas gerektiine iaret ederek, Gda okuryazarl son derece önemli. Gerçekten bir markete girildiinde, gdann ele alndnda neyle kar karya kalndn, neyi tükettiini, ne kadar almas gerektiini ortalama bir vatandamzn biliyor olmas ve çok iyi takip etmesi lazm. Bakanlmzda Tarm ve Orman Akademisi var. Burada önümüzdeki günlerde gda okuryazarlna ait de çeitli dersler veriyor olacaz. dedi.

- EBA TVde özel ders olarak müfredata giriyor

Kampanyaya ilikin özel bir web sitesi oluturulduu bilgisini paylaan Pakdemirli, Toplumun her kesiminin destek verecei güçlü bir iletiim süreci yürütülüyor. EBA TVde özel ders olarak müfredata giriyor. Sofranasahipcik.com adresine girip gda kayb ve israfna kar mücadele edeceimize söz vereceiz. diye konutu.

Söz konusu kampanyann kayp ve israf farkndalna yönelik çalmalar srasnda maskot olarak kullanlacak Canoyu da kamuoyuna tantan Pakdemirli, Canonun kampanya boyunca restoran, kafe ve market gibi yerlerde kampanyay hatrlatacan aktard.

Toplumun tüm kesimini Söz Veriyorum kampanyasna katlmaya davet eden Pakdemirli, bu kampanya ile 2 milyon kiiyle dünyada çevrim içi olarak en çok imza atlan kampanya rekoru krmay hedeflediklerini kaydetti.

- Üretilen her 3 gda maddesinden birini maalesef çöpe atyoruz

Tarm ve Orman Bakan Pakdemirli, konumasnn ardndan gazetecilerin sorularn da yantlad.

Baarl kampanyalar yürütme konusunda Bakanln gayretlerini sürdürdüüne iaret eden Pakdemirli, Geçen yl Gelecee Nefes çok baarl bir kampanyayd. Bu sene de yine toplumsal bilinci ve farkndal artrmak maksadyla Gdan Koru, Sofrana Sahip çk sloganyla bir kampanya balattk. dedi.

Ana Sayfaya Git