İşsizlik artar uyarısı

DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen, 1 Ocak itibariyle uygulaması biten 6 puanlık sigorta pirim teşvik süresinin uzatılmaması halinde bölge illerinde işsizlik ve kayıt dışı istihdamı arttıracağı uyarısında bulundu.

Haberler 02.04.2022 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Sanayici ve nsanlar Dernei (DSAD) Yönetim Kurulu Bakan Nurullah Edemen, 31 Aralk 2021 tarihi itibariyle 6 puanlk sigürta pirim tevik süresinin uzatlmamas halinde kapsam dahilindeki illerde isizlik ve kayt d istihdam arttraca uyarsnda bulundu. Sosyo-gelimilik endesi düük illerde uygulanan 6486 Sayl Kanunun salad 6 puanlk tevik uygulamasnn uzatlmasn isteyen Edemen, yeni sorun ve skntlarn ortaya çkmamas için, maliyetleri azaltc destein sürdürülmesini istedi.

DSADdan yaplan açklamada, Bilindii üzere 29/05/2013 tarihli 6486 Sayl Kanun ile yürürlüe giren ve Sosyo-gelimilik endeksi düük illerde üretim ve istihdam imknlarnn arttrlmas için temelinde 5510 sayl Kanunun 81 inci maddesinin ikinci fkras uyarnca, sigorta primine esas kazanç alt snr üzerinden uygulanacak ilave 6 puanlk sigorta primi iveren hissesi teviki müteaddit defalar uzatlm ve son olarak ta 31/12/2021 tarihine kadar uygulanabilmiti hatrlatlmasnda bulunuldu.

HEDEF SAPTIRILIYOR

Açklamann devamnda, Kanunini düzenlemedeki temel amaç; Sosyo-gelimilik endeksi düük illerde istihdam tevik ve maliyetleri azaltarak kayt dl önlemek temelindeydi. Yine tevik sistemlerindeki temel amaçlara baktmzda bölgeler, hatta iller arasndaki gelimilik farklarnn minimize etmek, üretim veya istihdam potansiyellerini artrmak, iller arasndaki Sosyo-Ekonomik farklar aa seviyelere çekmektir.

Ancak hali hazrdaki tevik sistemleri Sosyo-gelimilik endeksi düük illerde uygulanmal iken, siyaset mekanizmalar, bu teviklerin kendi illerinde uygulanmas için devre girmekte, birçok ilin ayn anda kapsama alnmas ile hedeflenen amaçlardan sapmalardan olmaktadr denildi.

MALYETLER ARTTI

Kendi ilimiz koullarn deerlendirdiimizde; Sanayisi çok gelimemi, ekonomisi hizmet ve tarm üzerine ina edilmi olan bir yapda ve enflasyonist ortam da göz önüne alndnda, artan maliyet koullar kayt dla müsait bir kent tablosunu gözler önüne sermektedir diyen Edemen, sizlikle ön sralarda bulunan kentimizde; 6486 sayl kanunun salad 6 puanlk tevik uygulamas, isizlii önlenmesi ve kayt d istihdamn azalmasnda önemli bir etken iken, yasann 31.12.2021 tarihinde sona ermesi yeni sorun ve skntlarn habercisi olmaktadr ifadelerinde bulundu.

AIR YÜK GETRD

Tevik sisteminin devam ettirilmesini isteyen Edemen, devamla unlar belirtti: Ocak 2022 verileri ile her personel bana aylk 300,24 TL fazladan maliyet i camiasna ar bir yük getirmeye balamtr. Telafisi imknsz sonuçlar domaya balamadan; mevcut yasann uzatlmas veya yeni bir yasal düzenlemeye ivedilikle ihtiyaç duyulmaktadr.

Ana Sayfaya Git