TÜİK verilerine göre, küresel finansal krizin ardından 2010 yılında yüzde 11.9 olan yıllık işsizlik oranı 2011 yılında yüzde 9.8e çekildi. Daha sonra 2012 yılında yüzde 9.2ye kadar inen işsizlik, 2013 yılında yüzde 9.7ye ve 2014 yılında da yüzde 9.9a yükseldi.
Verilere göre istihdam edilenlerin yüzde 20.6sı tarım, yüzde 27.2si sanayi, yüzde 51.3ü de hizmetler sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,2 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,5 puan, sanayi sektörünün payı 0,7 puan azaldı.
İşgücü 2015 yılında bir önceki yıla göre 892 bin kişi artarak 29 milyon 678 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,8 puan artarak yüzde 51,3 olarak gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,3 puanlık artışla yüzde 71,6, kadınlarda ise 1,2 puanlık artışla yüzde 31,5 olarak gerçekleşti.
En yüksek işsizlik oranı Güneydoğuda
İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 24.8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa ve Diyarbakırdan oluşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. İşsizlik oranının en düşük olduğu bölge ise yüzde 3.9 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahanın bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi oldu.
En yüksek istihdam oranı Trakyada
En yüksek istihdam oranı da yüzde 53.2 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareliden oluşan Trakya Bölgesinde gerçekleşti. Bu bölgeyi, yüzde 52 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan Bölgesi izledi. En düşük istihdam oranı ise yüzde 28.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt Bölgesinde oldu.
En yüksek işgücüne katılım Trakyada
En yüksek işgücüne katılma oranı da yüzde 57.4 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklarelinin oluşturduğu Trakya Bölgesinde gerçekleşti. Bunu yüzde 55.5 ile Antalya, Isparta, Burdur Bölgesi izledi. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 38.2 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve yüzde 42.8 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgelerinde oldu.