İstanbul'dan Diyarbakır'a!

İstanbul'da personel bulmakta zorlanan tekstil firmaları Diyarbakır'daki Tekstil İhtisas Bölgesi'nin yolunu tuttu. Şimdiye kadar 60 firma bölgeden arsa satın aldı. Bu 60 firmanın 20'sini İstanbul'dan gelen girişimciler oluşturdu.

Haberler 12.07.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbulda konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar, tevik uygulamas ve ucuz i gücü avantajndan faydalanmak için Diyarbakra yatrma yöneldi. Güneydou Tekstil Sanayi ve Adamlar Dernei (GÜNTAD) çats altnda bir araya gelen tekstil ve konfeksiyon firmalarnn Diyarbakra yatrm için hazrlad proje, Diyarbakr Valilii ve Karacada Kalknma Ajansnn destei ile hayat buldu.

Proje kapsamnda Diyarbakr-Elaz kara yolunda 129 hektar alanda Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesi oluturulmas için altyap çalmalarna balanrken, söz konusu bölgede tesis kurmak isteyen 60 firmaya arsa tahsis edildi. 400 milyon lira yatrmla 10 bin kiiyi istihdam etmeyi taahhüt eden firmalardan bazlar inaata balad. Bu 60 firmann 20sini stanbuldan gelen giriimciler oluturdu.

UCUZ GÜCÜ MKANI

Ferma Fermuar Tekstil Yönetim Kurulu Bakan erif Özhan, yapt açklamada, yaklak 40 yldr stanbul ve çorluda fermuar ürettiklerini söyledi. Son yllarda tekstil sektöründe içi skntsnn yaandn, bu nedenle firmalarn Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde araya girdiini belirten Özhan, Diyarbakrda oluturulan Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin firmalar için çok cazip olduunu ifade etti. Burada 12 bin metrekare alanda 120 kiinin çalaca bir tesis kuracan dile getiren Özhan çorlu ve stanbuldaki tesislerimde çaltracak içi bulamyorum. Tevik uygulamas buray cazip klyor ve burada ucuz i gücü mevcut. Dou ve Güneydouda büyük i gücü var, bunu deerlendirmek lazm dedi.

TEVK AVANTAJI VAR

Yatrm için stanbuldan gelen Sabra Tekstil Yönetim Kurulu Bakan Sabri Sami Ylmaz ise 33 yldr stanbulda giysi üretimi yaptn söyledi. Diyarbakrda 6 bin metrekare kapal alanda en az 100 kiinin çalaca tesisin bir yl içerisinde faaliyete geçeceini ifade eden Ylmaz, stanbulda i gücüne dayal sektörde büyümenin zorlatna dikkati çekerek, bu nedenle Anadoluya yöneldiklerini, tevik uygulamasnn da buna büyük katk sunduunu aktard. Ylmaz, batda tekstil sektöründe çalacak içi bulmakta zorlandklarn dile getirerek, Tevik uygulamasnn avantajlar buraya yatrm için cezbediyor. Sektör son yllarda ç, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerine geçi yapyor. Buradaki tesisimizin hemen inaatna balyoruz, 2020 ylnda üretime balayacaz ifadelerini kulland.

10 BN KYE STHDAM MKANI

GÜNTAD Bakan hsan Ourlu 1290 dekar alan üzerine kurulan Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinde yatrm yapmak için 60 giriimciyle sözleme imzaladklarn, bunun 20sinin stanbuldan geldiini söyledi. 10 bin kiiye istihdam salayacak tesislerin yüzde 80inin gelecek yl üretime geçeceini vurgulayan Ourlu, öyle konutu: Tevik uygulamasnn ehre yatrm yapan giriimcilere salad büyük imkana dikkati çeken Ourlu, Batdaki bir OSBde bir dönüm arsa bedeliyle burada 4 dönüm kapal alan yaplabiliyor. Uygulama kapsamnda giriimciye arsa bedava veriliyor, vergi ve sigorta primi indirimi salanyor. Batda 200 içi çaltran bir firma buraya geldiinde sadece SGK priminden ayda 100 bin lira kar olacak. Yatrmc sunulan bu büyük frsat kaçrmasn dedi.

Ana Sayfaya Git