İşte 12 ayrı yöntem...

Milyonlarca kişi emeklilik için gün sayıyor. Türkiye'de 12 farklı ödeme yıllarca çalışmadan kurtulup erken emekli olunabiliyor. Peki erken emekli olmak için neler yapmak gerekir?

Haberler 11.09.2019 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her çalan hakl olarak bir gün emekli olmay hayal ediyor. Ülkemizde bunun yolu da belli sayda gün prim ödemek, belli yaa gelmek ve belli bir sigortal yln doldurmak isteniyor. Ancak birçok insan belli dönemlerde çalamyor, ya da çalsa bile sigortas yaplmam oluyor ve primlerini tamamlayamyor.

FIRSATI KAçIRMAYIN

Yasalarmz geçmi yllarda çallmayan dönemler için geriye dönük ödeme imkan tanmyor. Ancak baz istisnalar ile toplu ödeme yaparak bu günleri satn almak mümkün olabiliyor. Böylece yllarca çalmadan toplu ödeme ile erken emeklilik de salanyor.

YASADA SIRALANIYOR

Sigortallarn borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanununun 41. Maddesi ile düzenlenmi durumda.

1) Kadnlar sigortadan sonra üç çocua kadar doum borçlanmas yaparak 2160 günü toplu ödeme ile satn alabiliyor.

2) Er veya erba olarak silah altnda veya yedek subay okulunda geçen süreleri toplu olarak ödemek mümkün.

3) Emekli sandna tabi çalan memurlarn, personel mevzuatna göre ücretsiz izin süreleri borçlanlabiliyor.

4) Sigortal olmakszn doktora örenimi veya tpta uzmanlk için yurt içinde veya yurt dnda geçirdikleri normal doktora veya uzmanlk örenim süreleri borçlanlarak emeklilik hesabnda kullanlyor.

5) Sigortal olmakszn avukatlk stajn yapanlarn normal staj süreleri de borçlanlabiliyor. Normal staj ve çraklk süreleri ise borçlanlamyor.

6) Sigortal iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltna alnanlardan bu suçtan dolay beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltnda geçen süreleri de borçlanlarak emeklilik hesabnda kullanlyor.

7) Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.

8) Hekimlerin fahri asistanlkta geçen süreleri borçlanlyor.

9) Seçim kanunlar gereince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapld tarihi takip eden ay bana kadar açkta geçirdikleri süreleri borçlanma imkanlar bulunuyor.

10) Part-time çalanlar, 30 günden az çalmas olanlar, ücretli öretmenler bu süreleri borçlanarak 30 güne tamamlayabiliyor.

11) Sigortal olmakszn, yurt dna gönderilen ve örenimini baaryla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduu mecburi hizmet süresini tamamlam olanlarn, yurt dnda resmi örenci olarak geçirmi olduklar örenim sürelerinin 18 yann tamamlanmasndan sonraki döneme ait olan ksm borçlanma haklar bulunuyor.

12) Yurtdnda çalanlar bu süreleri, yurtdnda bulunan kadnlar ise 18 yandan sonra geçirdikleri süreleri borçlanarak emeklilik hesabnda kullanabiliyor.

ANNEYE 6 YIL ASKERE 1 YIL

Kadnlar sigortadan sonra doumlar üç çocuk için borçlanarak yaparak 6 yl yani 2760 gün prim kazanabiliyorlar. Eer ya ve yl artlar tamamsa 6 yl beklemeden erken emekli olabiliyorlar. Erkekler ise sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak ie giri tarihlerini geri çekebiliyor ve 1 yl erken emekli olabiliyor. Ayrca sigortadan sonraki askerliklerde borçlanlarak prim kazanlyor. Yedek subaylar ise 12 aylk dönemin primini kullanabiliyor ypranma ile 3 ay daha kazanyor.

Ana Sayfaya Git