İşte kadının azmi

Engelli kadınlar evlerinde eş ya da anne olarak sorumluluklarını yerine getirirken, çalışma hayatında da başarılarıyla adlarından söz ettiriyor.

Haberler 09.03.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doutan ya da rahatszlk sonucu fiziksel engelli olarak yaamn sürdüren kadnlar, çalma ve toplum hayatna katlmlarnn salanmasna yönelik tedbirler ve gösterdikleri azimle kamu kurumlarnda ve özel sektörde istihdam edilirken kimileri de yeteneklerini aldklar eitimle meslee dönütürüyor.

Günlük yaamda olduu gibi çalma hayatnda da engelleri aan kadnlar, emekleriyle ülkeye katk sunmaktan mutluluk duyuyor.

- lk, orta, lise ve üniversite eitimimi dardan tamamladm

Batmanda 1,5 yandayken geçirdii rahatszlk sonucu engelli olan 41 yandaki Sena Klç, devlet desteiyle edindii bacak protezi ile yaamn sürdürüyor.

Batman Bölge Devlet Hastanesinde otomasyon görevlisi olarak çalan Sena Klç, AA muhabirine yapt açklamada, 12 çocuklu bir ailenin ferdi olduunu, babasnn asgari ücretle çaltn söyledi.

Geçirdii çocuk felci sonucu iki ayann felç olduunu aktaran Klç, ekonomik nedenlerle tedavisinin geciktiini, bir bacann tedavi ile kurtarldn bir bacan ise 23 yanda kaybettiini belirtti.

Klç, baca kesildikten sonra kendisi için zorlu bir sürecin baladn anlatarak, 6 ay egzersiz yaptm. 6 ay sonra devlet desteiyle protez aldm ve o ekilde hayatm idame ettirmeye çaltm. Ekonomik nedenler ve salk durumum nedeniyle okuyamadm. lk, orta, lise ve üniversite eitimimi dardan tamamladm. dedi.

- Kendinizi dardaki hayata adapte edin

Hiç okula gönderilmediini, okuma hevesinin hep sürdüünü aktaran Klç, ön lisans iletme mezunu olduunu, Tbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Önlisans Programnda eitiminin sürdüünü dile getirdi.

Batman Bölge Devlet Hastanesine 2009 ylnda yapt i bavurusunun kabul edilmesi ile i yaamnn baladn belirten Klç, 6 yl önce tant kendisi gibi bedensel engelli Cuma Klç ile hayatn birletirdiini aktard.

Hayat artlarmz normal insanlardan tabii ki çok daha zor. diyen Klç, günlük yaamlarn sürdürürken engellilere uygun dizayn edilmeyen alanlarda sknt yaadklarn ifade etti.

Klç, tüm zorluklara ramen ylmadna iaret ederek, unlar kaydetti:

Engelli arkadalarma çarmdr, kesinlikle eve kapanmak zorunda hissetmeyin kendinizi. letiim araçlarn en verimli ekilde kullanalm, eitim seviyemizi en üst seviyeye çkaralm ki her ite kendimizi en iyi ekilde ifade edebilelim. Kendinizi eve hapsetmeyin, darda hayat var, yaam var. Kendinizi dardaki hayata adapte edin.

Klçn ei Cuma Klç da 8 Mart Dünya Kadnlar Gününü kutlad ei için sürpriz pasta kesti.

- Azim olduu sürece baarlmayacak ey yok

Siirtte 3 yandayken çocuk felci geçiren, sa bacandan dolay yüzde 40 engelli olarak yaamn sürdüren Emire Kaya da engel tanmayan kadnlardan biri.

Anadolu Üniversitesi Veteriner Salk Teknikeri Programndan mezun olan Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü 3. snf örencisi Kaya, ayn zamanda Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüünde 6 yldr veteriner salk teknikeri olarak görev yapyor.

Kaya, engelini hiçbir eyin önünde engel olarak görmediini belirtti.

Engelliyim ama bu hiçbir ekilde negatif olmam gerektirmedi. Her zaman pozitif her zaman her iin ve hayatn içindeydim. diyen Kaya, öyle konutu:

u anda hem çalp hem okumak zor ama özveri ile baarl olmak mümkün. Azim olduu sürece baarlmayacak ey yok. Herkesin her alanda yapabilecei bir eylerin olduunu unutmamak gerekiyor. Ne olursa olsun hayat devam ediyor.

- Kadn isterse bütün engeli aar ve amacna ular

Mardinde 16 yl önce Türkiye Sakatlar Derneince düzenlenen telkari kursuna katlan fiziksel engelli 40 yandaki Yldz Bak, ald eitimle usta oldu.

Dernek bünyesinde hazrlad tasarmlarn satndan elde ettii gelirle aile bütçesine katkda bulunan Bak, 9 çocuklu bir ailenin ferdi olduunu söyledi.

Kursla tant telkarinin meslei haline geldiini vurgulayan Bak, telkarinin sabr isteyen meakkatli bir ura olduunu aktard.

Hem kadn hem engelli olmak zor. ifadesini kullanan Bak, unlar kaydetti:

Dernek sayesinde öz güvenimiz artt. Eve para götürmenin, eve katkda bulunmann huzuru baka bir ey. Bu ie baladktan sonra valimizin ve dernek bakanmzn desteiyle çok güzel yerlere geldik. Telkari sabr isteyen bir i. Sabr da engellilerde ve kadnlarda olduu için çok güzel ürünler çkaryoruz. Bu ürünlerimizi hem Türkiyede hem de dünyada sergileyebiliyoruz. Kadnn önünde bir engel yok. Kadn isterse bütün engeli aar ve amacna ular.

Ana Sayfaya Git