İşte vatandaştaki toplam döviz miktarı

Dolar ve euronun dün itibariyle geldiği noktayı göz önünde bulunduran uzmanlar, mevcut seviyeden elindeki dövizi satıp TL’ye geçecek yatırımcının kazançlı çıkacağını söylüyor.

Haberler 04.12.2016 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Döviz kurlarnn Türkiye gibi gelimekte olan ülkelerde emperyalist bir bask aracna döndürülmesine itiraz sürüyor. 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan ABDnin faiz art beklentileriyle birlikte çok sert yükselen dolar, gündemin ana maddelerinden biri haline geldi. Vatanda, hain kalkmadan bu yana 19 milyarlk döviz sat yaparak ülkesine sahip çksa da, bu direni Türkiyeyi ekonomik çkmaza sürüklemek isteyen odaklarn kriz beklentilerini bertaraf etmeye imdilik yetmiyor. Küresel gelimelerin de etkisiyle tansiyonu iyice yükselen piyasalarda dolar 3.5 TLyi görürken, avro da 3.71 TLye dayand.

HESAPLARDA 150 MLYAR $

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, dün de birikimlerini dolar ve Avro olarak tutan yatrmclara TLye geçin çarsnda bulundu. Erdoann çar yapt vatandalar ile irketlerin, bankalardaki mevduatnn 539 milyar lirasn dolar ve avro gibi yabanc para cinsinden tuttuu anlald. Bu da vatandan bankalarda yaklak 150 milyar dolar olduunu gösteriyor. Yurt içinde yaayan Türk vatandalar ile bu kiilere ait irketlerin bankalardaki yabanc para toplam 150 milyar dolar ayor.

TLYE GEçEN KAZANçLI çIKAR

Merkez Bankasnn güncel verilerine göre; Türkiyede yerleiklerin 1 trilyon 436 milyar liralk mevduat var. 25 Kasm itibariyle mudilerin mevduatnn 539 milyar 373 milyon liras yabanc para cinsinden. Söz konusu rakam Türkiyedeki vatandalarn ve tüzel kiiliklerin en az 150 milyar dolar kadar bir kayna bankalarda yabanc para cinsinden tuttuunu gösteriyor. Bu da bankalardaki mevduatn yaklak yüzde 42sinin yabanc para cinsinden olduu anlamna geliyor.

Dolar ve Avronun bugün itibariyle geldii noktay göz önünde bulunduran uzmanlar, mevcut seviyeden elindeki dövizi satp TLye geçmeyi düünecek yatrmcnn kazançl çkacan söylüyor. Ekonomistler ve piyasa uzmanlar vatandalarn balatt, Dövizini Bozdur, Oyunu Boz hareketiyle dolardan TLye dönülerin hzlanacana, bunun da kuru aa çekeceine vurgu yapyor.

DOLARI AAIYA çEKER

stanbul Ticaret Üniversitesi Bankaclk ve Finans Bölümü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, mudilerin bankalardaki 150 milyar dolarlk mevduatn TLye çevirmesinin kur üzerinde aa yönlü bir etkisinin olacan ifade eden isimlerden biri. Eken, Eer bu yerleiklerin hepsi dolarlarn satarsa, elbette bunun kur üzerinde aa yönlü bir etkisi olacaktr. Ama bu etki ksa vadede bir çözüm olacak dedi. Döviz bozdurmann iyi niyetli bir giriim olduunu belirten Eken, uzun zamanl olarak da yapsal reformlar yaparak TLnin deerinin korunabileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git