İstenmeyen mesajlar yeni sistemle engellenecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, istenmeyen ticari elektronik ileti gönderiminin engellenmesi amacıyla yeni bir sistem oluşturduklarını belirterek, "Ticari elektronik iletilere ilişkin süreçler tek bir platform üzerinden yönetilebilecek. Böylece mevzuata uygun şekilde ileti gönderimi yapılabilecek ve vatandaşların rahatsızlığı en aza indirilecek." dedi.

Haberler 26.11.2017 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüfenkci, e-ticaret yapan iletmelerin ulalabilir olmas ve e-ticaret alannda salkl veri elde edilmesi amacyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakknda Kanunda deiiklie gidildiini ifade etti.

Düzenlemenin, kamu kurum ve kurulularnn, kamu kurumu niteliindeki meslek kurulularnn, gerçek ve tüzel kiilerin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBS) üzerinden bildirimde bulunmasna yönelik yükümlülük getirdiine dikkati çeken Tüfenkci, bu yükümlülüü yerine getirmeyen kiilere 5 bin liradan 20 bin liraya kadar idari para cezas verilebileceini söyledi.

Tüfenkci, elektronik ticaretin geliiminin izlenebilmesine ve deerlendirilebilmesine imkan salayacak düzenlemenin, güvenli olmayan sitelerin denetlenmesi ve sitelerin gerçek sahiplerine ulalabilmesi noktasndaki skntlarn çözümü açsndan önemli olduunu dile getirdi.

HER 4 KDEN BR E-ALIVER YAPIYOR

ETBS üzerinden toplanan verilerin, istatistiki bilgilerin üretilmesine, e-ticaret alannda salkl ve sürdürülebilir politikalarn oluturulmasna katk sunacan vurgulayan Tüfenkci, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemini 1 Aralk itibaryla hayata geçireceiz. Bu sayede, ülkemizde e-ticaretin geliim seyrinin izlenmesi, deerlendirilmesi ve doru ekilde ölçümlenmesi gerçekletirilecek. Bunun yannda, e-ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kii saysyla elektronik ticaret hacmi gibi önemli veriler kamuoyuyla www.eticaret.gov.tr internet adresi üzerinden paylalacak. deerlendirmesinde bulundu.

Sektördeki tüm aktörlerin güvenini ina edecek düzenlemelerin stratejik öncelik tadn ifade eden Tüfenkci, 2017 ylnda her dört kiiden birinin internet üzerinden alveri yaptn ve Türkiyede e- ticaret pazar büyüklüünün 2013te 14 milyar lira iken, eylül sonu itibaryla 72,7 milyar liraya ulatn kaydetti.

STENMEYEN LETLERE 12 MLYON LRA CEZA

Tüfenkci, istenmeyen ticari elektronik ileti gönderiminin engellenmesi amacyla yeni bir sistem oluturduklarn belirterek, Vatandalarn ticari iletilerle ilgili verdii onaylarn alnmas, onay kaytlarnn saklanmas veya reddetme hakknn kullanlmas gibi ilemler bu sistem üzerinden yürütülecek. Böylece mevzuata uygun ekilde ileti gönderimi yaplabilecek ve vatandalarn rahatszl en aza indirilecek. diye konutu.

Sistemin oluturulmasyla vatandalarn ve iletmelerin ticari elektronik iletilere ilikin süreçleri tek bir platform üzerinden yönetebileceine dikkati çeken Tüfenkci, Elektronik ileti ikayet sistemi verilerine göre bize iletilen 357 bin ikayetin 328 bini SMS, 7 bini e-posta, 21 bini ise sesli aramalarla ilgili. Bu alanda 582 bini bu yl olmak üzere yaklak 12 milyon lira idari para cezas verildi. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git