"İstihdam seferberliği doğudan göçü durduracak"

Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'ta iş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine başlatılan "istihdam seferberliği" ile bölgede işsizliğin azalmasını, dolayısıyla batıya göçün büyük oranda önüne geçilmesini ümid ediyor.

Haberler 18.03.2017 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Ticaret ve Sanayi Odas Bakan (TSO) Necdet Takva, Cumhurbakan Erdoann çars sonrasnda kentte -Kur hizmet birimi oluturduklarn söyledi.

Vanda isizlik orannn Türkiye ortalamasnn üç kat olduuna iaret eden Takva, Bu, iç ticaretimizi ve sosyal dokumuzu da etkileyen bir durum. Bu nedenle programa Vann çok ihtiyac var. 5 bin 800 üyemiz var. Her bir üyemiz bir kii bile istihdam etse 5 bin 800 insan istihdam etmi oluruz. Kurum olarak 6 bin kiilik bir hedef koyduk. sizliin üzerimizde yaratt basky ortadan kaldrmak için biraz daha fedakarlk yapacaz. Her anlamda bunun olumlu etkilerini göreceiz. diye konutu.

Hakkari Yüksekova TSO Bakan Salih Özdemir de tevik paketlerinin bölgede ticaretin canlanmas noktasnda son derece önemli olduunu dile getirdi.

lçede 130 firmann ithalat-ihracat yaptn, seferberlik kapsamnda yaklak 2 bin 500 kiinin i sahibi olmasnn hedeflendiini belirten Özdemir, Özellikle Hakkarideki snr kaplarnn aktif hale getirilmesi bölge ticaretini daha çok canlandracak. Snr ticaretiyle uraan firmalarn istihdama destek vermesiyle ilimizdeki isizlik sorunu önemli oranda düürülebilir. Bizler de snr kaplarmz daha ilek hale getirmek ve buradan da istihdam yaratmak için çalma yürütüyoruz. Hem Esendere hem emdinli hem de çukurcadaki snr kaplarnn ticarete açlmasyla ekonomik anlamda esnafmzn eli güçlenecektir. Bu durum genç nüfusumuzun il dna gitmesinin de önüne geçecek. dedi.

- Üretim artna ivme kazandracak

Hakkari TSO Bakan Servet Ta da seferberlik kapsamnda valilik öncülüünde toplantlar düzenleyerek, sivil toplum örgütü temsilcileriyle i çevrelerini bilgilendirdiklerini anlatt.

stihdam seferberliine özel sektörün katksn artrmak için oda üyelerini hareket geçirdiklerini belirten Ta, öyle konutu:

Hükümetimizin gereken ekonomik ve yapsal reformlar hzla hayata geçirmesiyle, yaratlacak istihdamn ve ekonomik getirilerinin sürdürülebilir olmasn bekliyoruz. stihdam seferberliinde büyümenin kalitesine odaklanan, verimlilik artn hedef alan ve bu dorultuda insan kaynann etkin kullanlmasn ilke edinen anlay sadece isizlik sorunumuzu çözmeyecek, ayn zamanda her sektörde katma deeri yüksek üretim artnn da ivme kazanmasn salayacak. Bu anlamda seferberliin yararl olacan düünüyoruz.

Bitlis TSO Bakan Davut Tezcan da kentte istihdamn artrlmas için çalma yürüttüklerini ve farkl sektörleri bölgeye çekmek için birtakm görümeler gerçekletirdiklerini anlatt.

Birlik ve beraberlik içinde isizlik sorununun üstesinden geleceklerini söyleyen Tezcan, unlar kaydetti:

Bölgemizden hem sosyolojik hem de ekonomik nedenlerden dolay göçler yaanmakta. Üretim ve sanayi olmad için insanlar baka illere gidiyor. Buradaki ticaret de bat illerine kaym oluyor. Hükümetin tevik paketleriyle refaha ulaacak olan bölgemizde göç de duracak. Irak ve Suriyede süren sava ortamnn bitmesiyle buralarda çok iyi bir pazar oluacak. Bununla ilgili çalmalar yaparak ilgili çevrelere programlarn içeriini anlatyoruz. Umarm en ksa zamanda olumlu netice alrz.

Mu TSO Bakan Fatih Cengiz de istihdam seferberliinin bölgenin isizlik sorununa derman olacan söyledi.

Kentte 2 bin 300 kiinin istihdam edilmesini hedeflediklerini belirten Cengiz, Program bölge için çok olumlu görüyoruz. Bu program dier tevik paketlerine benzemiyor. çok ciddi artlar salayacak. nallah gençlerimiz bu programla i sahibi olacaklar. Sonuna kadar destekliyoruz. ifadesini kulland.

- En az 5 bin istihdam salamay planlyoruz

Van Valisi brahim Tayapan ise istihdam seferberliiyle balayan cokunun ülkenin her tarafnda yayldna iaret etti.

Kentte isizliin önüne geçmek ve istihdam artrmak için çalma yürüttüklerini ifade eden Tayapan, bu kapsamda i çevreleri ve sanayicileri bir araya getirerek, projeyi anlattklarn bildirdi.

çevrelerinden olumlu yant aldklarn anlatan Tayapan, limizdeki istihdam oran önümüzdeki aylarda daha da artacak. Özellikle tekstil kentimizdeki yeni fabrikalarn kurulmasyla ilave istihdamlar salanacak. Bu programda masraflar sadece sanayicilerimize ya da i adamlarmza yüklemiyoruz. Asgari ücret ödenen personelin sigorta ve dier kesintilerini devletimiz karlyor. dedi.

Programla kayt d istihdamn da önüne geçileceine iaret eden Tayapan, iini büyütmek isteyenlerin de tevik programndan yararlanacaklarn düündüünü belirtti. Tayapan, unlar kaydetti:

limizde en az 5 bin istihdam salamay planlyoruz. Buna cazibe merkezleri program da destek verecektir. Kamu arazilerinin ücretsiz tahsisi, fabrika binalarnn devlet tarafndan yaplmas, alnacak kredilerin faizlerinin yarya indirilmesi ve üretilecek mallara belirlenecek standartlarda ve miktarda devlet tarafndan alm garantisinin verilmesi gibi tevikler içeriyor. Bunlar istihdama yönelik çalmalarla birleirse inallah hedeflerimize ulaabileceimizi düünüyoruz. çevrelerinin ilgisi bizi mutlu ediyor.

Genç nüfusun en youn olduu iller arasnda bulunan Vanda isizlik orannn da yüksek olduunu dile getiren Tayapan, Art bir istihdam salamak, bir insanmzn daha ie ve huzura kavumas anlamna geliyor. Buna hem biz hem sanayici hem de isizken ie kavuan kardelerimiz sevinecek. Cumhurbakanmzn balatt bu programn vatandamzdan, üreticimizden ve sanayicilerimizden büyük destek görmesi ve cokuyla karlanmasndan büyük memnuniyet duyuyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git