İşverenden asgari ücretin "dengeli belirlenmesi" talebi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, dönemin koşulları dikkate alınarak, çalışanı da üreteni de koruyacak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi çağrısında bulundu.

Haberler 02.12.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) Yönetim Kurulu Bakan Özgür Burak Akkol, dönemin koullar dikkate alnarak, çalan da üreteni de koruyacak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi çarsnda bulundu.

Akkol, yazl açklamasnda, milyonlarca çalann hayatn dorudan ilgilendiren asgari ücret konusunda ekim ayndan beri tüm sosyal paydalarla youn ekilde görütüklerini belirterek, bu kapsamda Türk- bata olmak üzere içi konfederasyonlar ve sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kurulular, iveren kurulular, küçük-orta-büyük ölçekli iletmeler ve temsilcileri, akademisyenler ve ekonomistler ile istiarelerde bulunduklarn vurgulad.

Hem çalan hem iveren bakn anlamak için yaptklar aratrma ve analizlerle kamuoyunun beklentilerini yakndan takip ettiklerini bildiren Akkol, unlar kaydetti:

Bu dorultuda, sahadan aldmz veri, görü ve önerilerle, ayrca uzman ekiplerimizin teknik analizleriyle çalmalarmz yürüttük. Metal, dayankl tüketim ürünleri, tekstil, cam, çimento, demir çelik, ilaç, kimya, deri, gda, elektrik, elektronik, hzl tüketim ürünleri, kat ve aaç, maden, inaat, makine, otomotiv, otomotiv yan sanayi, turizm, hazr giyim, perakende, petrol, enerji, salk, eitim, kamu ar sanayi ve hizmet, mahalli idareler ve yerel yönetimler de dahil olmak üzere tüm sektörlerden, hem çalma arkadalarmzn hem iverenlerin beklenti ve görülerini çalmamza dahil ettik. Komisyonda da bu çalmalarmzdan, görümelerimizden elde ettiimiz analiz ve önerilerimizle yer alacaz.

- Belirsizlik ortam birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor

Akkol, TSK olarak birinci önceliklerinin her zaman olduu gibi ülkenin ve çalma arkadalarnn sürdürülebilir refah olduunu anmsatarak, u ifadeleri kulland:

Bu noktada, çalanlarmz enflasyon karsnda koruyacak bir asgari ücret belirlenmesinden yanayz. Ancak dier yandan da unutmamalyz ki tüm dünyada artan emtia fiyatlar, enerji ve tama maliyetlerinin yan sra çip krizi gibi küresel sorunlar ve yeni varyantlardan kaynakl yüksek belirsizlik ortam birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu ve benzeri nedenlerle üretici enflasyonunun yüzde 46y at bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir ortamda iletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutacak ve üretimin devamlln salayacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi hayati önemdedir. Dönemin koullar dikkate alnarak, çalan da üreteni de koruyacak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi çarsnda bulunuyoruz. Bata asgari ücret olmak üzere, tüm ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak düürülerek dengeleri sarsmadan çalanlarn gelirlerinin artrlabileceine inanyoruz. Ayn zamanda, asgari ücret iveren tevikinin bu yl da devam etmesinin, hiç olmad kadar kritik olduunun ve yeni istihdam yaratlmasnda kayda deer bir fayda salayacann altn da bir kez daha çizmek isteriz.

- Aralk aynn banda tamamlamaya hazrz

Yeni asgari ücretin en ksa sürede netlemesi konusunda kamuoyunun büyük beklentisi olduunun farknda olduklarn belirten Akkol, öyle devam etti:

Bu sebeple Asgari Ücret Tespit Komisyonunda görümeleri hzlandrarak süreci aralk aynn banda tamamlamaya hazrz. Buradaki en büyük temennimiz, çalma hayatnn tüm paydalar olarak üçlü mutabakata varlmas ve uzun yllar sonra ilk kez içi-iveren-kamu olarak birlikte imza atlmasdr. Birlikte Mümkün anlay ile bu zor dönemi yine içi, iveren, hükümetimiz ve tüm sosyal paydalarmzla açk diyalog ve dayanma yoluyla en iyi ekilde aacamza inanyoruz. Geleceimize, çalanlarmza, iletmelerimize ve iimize katk salayacak her türlü karara destek vermeye hazrz.

Ana Sayfaya Git