İşyeri Ruhsatına Haciz Gelebilecek

İşlettiği krom madeninin işletme ruhsatı haczedilen işletmeci, soluğu mahkemede aldı. Mahkeme, işletme ruhsatının haczedilemeyeceğine hükmetti.

Haberler 10.06.2019 - 13:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devreye giren Yargtay 12. Hukuk Dairesi, mahkeme kararn bozdu. Mahkeme ilk kararnda direnince 6 yllk yarg sürecine Yargtay Hukuk Genel Kurulu son noktay koydu: Maden ileme ruhsat haczedilebilir.

lettii krom madeninin iletme ruhsat alacakls tarafndan haczedilen iletmeci, soluu cra Hukuk Mahkemesinde ald. Mahkeme, borçlu madencinin ikayetini kabul etti, iletme ruhsatna konulan haczi kaldrd. Karar alacakl daval temyiz edince devreye giren Yargtay 12. Hukuk Dairesi, iletme izninin devredilemeyeceine, iletme ruhsatnn bir bütün olarak ve yönetmelikte belirtilecek esaslar çerçevesinde devredilebileceine dikkat çekti.

YER RUHSATINA HACZ KARARI

Maden Kanununda maden iletme ruhsatnn haczedilemeyeceine dair bir düzenlemeye yer verilmediinin hatrlatld kararda, Yasa maddelerine göre maden iletme ruhsatnn devredilebilecei, ipotek edilebilecei, icra dairesince satnn yaplabileceinden iletme ruhsat üzerine haciz konulabilir. Ancak iletme hakk ile bütünlük tekil eden tesis, vasta, alet ve malzemenin münferiden haczedilemeyecei düzenlenmitir. Somut olayda; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl Maden leri Genel Müdürlüüne müzekkere yazlarak borçlunun maden iletme ruhsat ve iletmenin tamamna haciz konduu anlalmaktadr. Borçlunun talebi ruhsat üzerine haciz konulamayacana ilikin olup, ruhsatla ilgili Maden Kanununun 40. maddesinin uygulanmas mümkün deildir. Bu durumda mahkemece istemin reddi yerine yazl gerekçelerle haczin kaldrlmas yönünde hüküm tesisi isabetsizdir denildi.

YARGITAY HUKMUNU VERD

Bozma kararnn ardndan cra Hukuk Mahkemesi, ilk kararnda direnince bu kez devreye Yargtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Genel Kurul kararnda u ifadelere yer verildi: Bilindii üzere cra flas Hukukunda kural olarak borçlunun malvarln tekil eden mal, alacak ve haklar, alacakllarna kar bir tür teminat oluturur. Borçlunun malvarln oluturan mal, alacak ve haklar borç için haczedilebilir. Maden Kanununun 40. maddesinin 1. fkras ile madenin iletilmesi için gerekli olan ve tek bana bir deer ifade eden her türlü maln münferiden haczi yasaklanmtr. Ayn maddenin 2. fkrasnda ise haczi mümkün olan kymetler belirtilmi ve hangi durumlarda haczin mümkün olaca belirlenmitir. Ancak haczi yasaklanan deerler arasnda maden iletme ruhsat bulunmamaktadr. Kald ki, anlan kanunun 27. maddesinde maden iletme ruhsatnn bakasna devredilebilecei, 39. maddesinde rehnedilebilecei, 43. maddesinde üzerine ipotek tesis olunabilecei ve icra dairesince satnn yaplabilecei düzenlenmitir. Bu durumda aksine bir hüküm bulunmadndan maden iletme ruhsat üzerine haciz konulabilir. Açklanan nedenlerle Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma ilamna uyulmas gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykr olup, direnme karar bozulmaldr. Kararn oy birlii ile bozulmasna hükmedilmitir.

Ana Sayfaya Git