Jeotermal elektrik santrali kuruluyor

VAN'ın Çaldıran ilçesinde, seracılıkta kullanılan jeotermalin, elektrik üretiminde de kullanılması için çalışmalara başlandı.

Haberler 12.07.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerin 10 kilometre derinliine kadar jeofizik etüdü yaplan sahada elde edilen ilk bulgulara göre, 2 bin metre ile 4 bin metre derinlikte, 140 dereceden daha yüksek scaklkta kaynak tespit edildi. çaldran Jeotermal Proje Danman Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Takn, Jeotermal sahamzn, elektrik üretimi için önemli potansiyel tadn gösteriyor. Derin sondajlardan sonra jeotermal elektrik santrali kurmay planlyoruz dedi.

çaldran ilçesinde, önceki yl, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca desteklenen projeyle Ayranclar bölgesinde jeotermal enerjiyle stlan seralarda domates üretilmeye baland. 34 bin metrekare alan üzerine kurulan, 120 bin metre boru döenerek, stlan seralardaki domatesler markalat. Sosyal aktivitenin olmad ve hava koullar nedeniyle tarmn da çok yaygn olmad ilçede çalma imkan bulamayan kadnlara i kaps açld. Kurulan domates serasnda bu yl geçici olarak denenen salatalk üretimi de piyasada tutuldu. Salatalk üretimi tutulunca bu yl üretim sezonunda, 10 dekarlk alanda, topraksz salatalk seras ile yln her döneminde salatalk üretilecek. Serada yeni sezon için çalmalara hz verilirken, yeni domates fideleri de dikilmeye baland.

JEOTERMAL ENERJ KAYNAKLARININ VERMLL DAHA YÜKSEK

Bölgede kurulan ve ilk olan jeotermal enerji ile stlan serann ardndan bu kez de jeotermal enerji santrali kurulmas hedefleniyor. çaldran Jeotermal Proje Danman Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Takn, Jeotermal kaynaklarn en önemli kullanm alanlarndan biri elektrik üretiminde kullanmdr. Bunun için en az 100 derecelik kaynak gerekir. çaldran, jeotermal olarak seraclk ve termal turizmden sonra jeotermal elektrik santrali kurmay hedefliyoruz. Bunun için ileri teknolojik yöntemlerle yerin 10 kilometre derinliine kadar jeofizik etüdü yaptk. Elde ettiimiz ilk bulgulara göre, 2 bin metre ile 4 bin metre derinlikte 140 dereceden daha yüksek scaklkl kaynak tespit ettik. Dier enerji kaynaklarna jeotermal enerji kaynaklarnn verimlilii çok daha yüksek diye konutu.

Bu scaklktaki suyun çok önemli olduunu vurgulayan Takn, Görüldü ki bu jeotermal sahamzn elektrik üretimi için önemli bir potansiyel tayor. Bütün enerji firmalar, enerji yatrmclar böyle verimli sahalar aryor. Yapacamz derin sondajlardan sonra jeotermal elektrik santrali kurmay planlyoruz. Ayrca termal otel yatrm için imar planmz son aamaya geldi. Bu sene imar ve ruhsat ilerini tamamladktan hemen otelin yapm çalmalarna balayacaz dedi.

Ana Sayfaya Git